Poeptest UMCG nu ook voor volwassenen met chronische darmontsteking

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Volwassenen die in het UMCG voor hun chronische darmontsteking worden behandeld, kunnen vanaf nu met een poeptest thuis hun eigen ziekte monitoren. Tot nu toe kon dat alleen bij kinderen.

Het UMCG kan deze thuismeting, dankzij een subsidie van bijna 250.000 euro, nu ook voor volwassenen beschikbaar maken. Kinderen met een chronische darmontsteking – zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa – konden met de zogenoemde Flarometer thuis hun eigen ziekte monitoren. Door bij te houden welke klachten ze hebben en regelmatig hun poep te scannen geeft de app aan of de ziekte opvlamt. Als dat gebeurt dan wordt geadviseerd een afspraak in het ziekenhuis te maken.

“We hebben nu uitgebreid ervaring op kunnen doen met deze innovatieve manier van zorg en de moeilijkheden die horen bij het begin opgelost”, zegt UMCG-arts Patrick van Rheenen. “De druk op de polikliniek is sinds de introductie enorm afgenomen. Onze patiënten en ook de artsen zijn zo tevreden over deze innovatieve manier van zorg dat we de technologie beschikbaar willen maken voor gebruik bij volwassenen en voor patiënten in andere ziekenhuizen.”

Met de subsidie gaat Van Rheenen met een projectgroep de Flarometer eerst beschikbaar maken voor volwassen patiënten met een chronische darmontsteking die in het UMCG behandeld worden. Hij verwacht dat dat deel van het project voor de komende zomer gereed is. Vervolgens wordt de technologie ook beschikbaar gemaakt voor patiënten van het Isala in Zwolle en MUMC in Maastricht. Daarna wordt de thuismonitoring verder uitgebouwd. Voor patiënten die zichzelf injecteren met een geneesmiddel is het straks mogelijk om via een vingerprik bloed af te nemen voor het bepalen van de medicijnspiegel. Ze hoeven dan nog minder vaak naar het ziekenhuis.