‘Gooi geen gebruikt frituurvet in gootsteen of wc’

nieuws
Foto: Sander van der Wel via Wikimedia Commons (CC 2.0 SA)

Bijna vier op de tien Nederlanders gooien na het bakken van oliebollen tijdens Oud en Nieuw het gebruikte frituurvet weg in de gootsteen of wc. Dat blijkt uit onderzoek van de waterschappen.

Oliebollenvet veroorzaakt grote problemen in de leidingen en bij rioolwaterzuiveringen. De zuivering en afvoer van dit vet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s. Die kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door de inwoners betaald.

Wanneer frituurvet door de gootsteen wordt gespoeld, gaat het vet stollen en aan de binnenkant van leidingen zitten. Dat kan zorgen voor verstoppingen bij mensen thuis en bij de rioolwaterzuivering. Waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren om het vet te verwijderen uit de persleidingen en gemalen.

De waterschappen vragen daarom om gebruikt frituurvet in de verpakking in te leveren bij de hiervoor bestemde recyclepunten. Van het vet kan biobrandstof worden gemaakt, en dat is een vorm van groene energie.