‘Vrouwen krijgen nog steeds minder betaald dan mannen”

nieuws
Foto: Axelle B via Publicdomainpictures.net

Ondanks dat de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt in de afgelopen decennia verbeterd is, krijgen ze nog steeds minder betaald dan mannen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek waar ook de RUG aan meewerkte.

Maar liefst 28 onderzoekers uit 15 landen, onder wie Zoltán Lippényi van de Rijksuniversiteit Groningen, deden onderzoek naar de inkomensverschillen. Recent gepubliceerd internationaal onderzoek suggereert dat dat komt doordat mannen sneller in beter betaalde functies terechtkomen en bovendien voor soortgelijke functies meer salaris krijgen. Het verschil in salaris was het grootst in Zuid Korea (41%) en het kleinst in Hongarije (10%). Nederland stond met een verschil van 20% op plek nummer 7.

In Nederland is de loonkloof tussen mannen en vrouwen de afgelopen jaren kleiner geworden. Onderzoeker Zoltán Lippényi: ‘Een aanzienlijk deel van de loonverschillen in Nederland komt door deeltijdwerk, waar vooral vrouwen voor kiezen. Maar als we naar uurloon kijken, zien we nog steeds loonverschillen: mannen verdienen in dezelfde functie 4,4 % meer.’

Dat de loonkloof in Nederland kleiner is geworden, is goed nieuws, vindt Lippényi. Maar de ongelijkheid bestaat nog steeds: “Bedrijven moeten daarom niet alleen zorgen voor voldoende diversiteit binnen functies, bijvoorbeeld in het bestuur, maar ook voor gelijke formele en informele waardering voor het werk dat mannen en vrouwen in dezelfde functie uitvoeren.”

Deel dit artikel: