Volop zwoegen op Groot Dictee der Nederlandse Taal: “Je hebt altijd meer goed dan fout”

In Forum Groningen, en aan tientallen Nederlandse keukentafels, werd zaterdag gezwoegd op het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het dictee werd gewonnen door Patrick van Aarle. Hij maakte slechts één fout.

“Groningen is zó”, dicteert Gerdi Verbeet rond de klok van 11.30 uur. Het dictee werd live uitgezonden vanuit Forum Groningen. “De eerste zin. De vergelijking zij mij vergeven, maar seismologisch gezien heeft dit dictee een kracht van drie op de schaal van Richter, waarbij het epicentrum zich bij zin vier bevindt.” In de zaal is het volledig stil, waarbij alleen het krassen van de pennen op het papier is te horen. Het dictee is geschreven door taalkundige Wim Daniëls. “Zin negen. Er gaat werkelijk, zoals de slogan luidt, niets boven Groningen of tenminste niet veel, maar het gas dat eronder zit, houd het daar.” Na afloop laten deelnemers weten dat het dictee hen mee viel. Of zoals presentator Frits Spits stelt: “Je hebt altijd meer goed dan fout.”

In de zaal waren verschillende prominenten aanwezig. Bij hen kwamen VVD-Kamerlid Judith Tielen en columniste Karin Sitalsing als gedeeld winnaar uit de bus met allebei twee fouten. Commissaris van de Koning, René Paas (CDA), werd derde met vijf fouten. Patrick van Aarle werd winnaar met slechts één fout. Gemiddeld hadden de deelnemende De Taalstaat-luisteraars 7,5 fouten, de prominenten maakten gemiddeld 15,75 fouten.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd live uitgezonden in het radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1.