Voedselbank heeft last van drukte

oogochtendshow
Foto: Jan Willem van Vliet

De hoge inflatie maakt dat het leven van steeds meer mede-Groningers onder grote druk komt te staan, met als gevolg een grotere vraag om hulp van de Voedselbank.

Op de vraag die gesteld wordt of de Voedselbank het druk heeft antwoordt Maria Jongsma voorzitter van de Groninger Voedselbank ‘’Verschrikkelijk druk’’ Dagelijks komen er nieuwe klanten bij en de toename is enorm. Maria benadrukt dat het heel erg druk is in de hele gemeente Groningen. Daaronder valt dus ook Haren, Ten Boer en Hoogkerk. Het idee bestaat misschien het idee dat juist in die plaatsen niet veel nood is maar dat is helaas niet waar.

De Voedselbank draait uitsluitend op vrijwilligers, daar valt bestuur onder tot de persoon die de boodschappen in de krat legt. Maria Jonsma is dankbaar dat haar oproep eerder dit jaar succes heeft geboekt. Voor op dit moment zijn er genoeg vrijwilligers.

Soms wordt er wat minder uitgedeeld omdat er te kort is. Dit heeft ook te maken met de supermarkten die sindskort ook voedsel uitdelen als het niet meer verkoopbaar is. Denk aan de TooGoodToGo app. Er is nu misschien soms wat minder te verdelen. Maar we verkopen nooit nee vertelt Maria Jonsma. Dagelijks rijdt er een busje van de Voedselbank naar de supermarkten om te producten in ontvangst te nemen. Ook zijn er steeds meer boeren die speciaal voor de Voedselbank kweken.

Op dit moment ziet het er goed uit voor Voedselbank Groningen. Dit komt o.a. doordat er in coronatijd reserves zijn opgebouwd. Maria Jongsma zegt ‘’De bodem komt natuurlijk wel een keer in zicht’’ Ze moeten namelijk nu allemaal bijkopen. En dat gebeurde natuurlijk een paar jaar geleden nog niet.

Energietoeslag
Daarnaast wil Maria Jonsma van de Voedselbank nog een oproep doen aan mensen die de energietoeslag eigenlijk wel kunnen bekostigen. De Voedselbank roept hen op om te doneren aan de Voedselbank. ‘’Denk eens aan de voedselbank’’ Op de website van de voedselbank staat een QR code.

Toch meehelpen?
Hou de site in de gaten voor de vacatures. Of ben je geïnteresseerd in het contact leggen tussen leveranciers vanuit het distributiecentrum. Kijk dan op de website!