Vier derde plaatsen op NK voor Groningse zwaardvechters

sport
Foto via MARS Groningen

Uit de middenmoot klimmen en medailles behalen. Dat was het doel van de Groningse historische-krijgskunstenclub MARS aan het begin van het seizoen. Afgelopen weekend deden de Groningse zwaardvechters een gooi naar de prijzen op het afsluitende evenement van het Nederlands Historical European Martial Arts Kampioenschap.

Dat werd beloond met viermaal een derde plek. In de tweede divisie langzwaard wist divisiedebutant David van der Laan (21) de finale voor het bronsop zijn naam te zetten. MARS-hoofdtrainer Maurice Booij haalde twee bronzen medailles in de categorieën rapier en messer. Samen met de resultaten van eerder dit jaar behaalde Booij daarmee genoeg punten voor een derde plek in het nationale Allround-klassement van dit jaar.

“Aan het begin van het jaar hebben we ons tot doel gesteld uit de middenmoot te klimmen en medailles te behalen”, vertelt Booij. “Volgens mij is dat dubbel en dwars behaald en kunnen we nu blijven focussen op verdere groei. Groei van onze leden en van onze prijzenkast.”

Historisch Europese Krijgskunsten (ook wel Historical European Martial Arts) zijn een verzameling van krijgskunsten en schermtechnieken die door de eeuwen heen in Europa zijn ontstaan. Naast een variant van worstelen draait het grootste gedeelte van de sport om zwaardvechten in verschillende technieken en met verschillende wapens. Denk daarbij aan wapens als het langzwaard, het eenhandig zwaard, de rapier, de dussack, de sabel, het langmes, de hellebaard en de ravenbek.