Spektakelstuk Gorecht-VVG eindigt gelijk, ON en PKC’83 boeken zege

sport
Foto Martijn Minnema; Gorecht - VVG

In de Eerste Klasse van het zaterdagvoetbal eindigde de gemeentelijke derby tussen Gorecht en VVG in een doelpuntrijk gelijkspel, het duel eindigde op de Koepel in 4-4. PKC’83 heeft met de derde zege op rij het lek boven en Oranje Nassau handhaaft zich bovenin dankzij een zege op hekkensluiter ’t Fean’58.

Gorecht en VV Groningen staan in de middenmoot, maar ook maar net boven de streep die vrij hoog ligt dankzij de versterkte degradatie (3 rechtstreekse degradanten, 2 nacompetitieplekken). De winnaar kon goede zaken doen en het leek er op dat dat VVG zou gaan worden. Maar de Groningers vervielen in een oude fout, voor de derde keer dit seizoen werd de zege kort voor tijd weggegeven, ditmaal volstrekt onnodig.

VVG was de hele wedstrijd heer en meester, het had voetballend veel meer te brengen dan het gegroepeerd verdedigende Gorecht. Het gaf de doelpunten echter makkelijk weg hetgeen VVG een dikverdiende zege kostte.

Geheel tegen de verhouding in nam Gorecht na 11 minuten de leiding. Sam Niewold benutte de eerste kans voor Gorecht, hij schoof de bal beheerst in de verre hoek binnen, 1-0. Nog geen 10 minuten later had VVG de schade al volledig hersteld en stond het 1-2. In de 17′ minuut schoot Tyson Dos Santos de 1-1 binnen en drie minuten later ging de bal op de stip. Een ongelukkige handsbal leverde Youri ter Arkel de kans op 1-2 op en hij faalde niet.
Rond het half uur claimde VVG een nieuwe strafschop, maar tot verbazing van vriend en vijand zag de scheidsrechter geen strafschop in een duidelijke overtreding binnen de zestien.

VVG had de bal, maar had moeite een gaatje te vinden tegen het massaal verdedigende Gorecht. Dat gokte voornamelijk op de lange bal op Niewold of Traas. VVG werd na een half uur wat slordiger en hielp Gorecht zo een beetje terug in de wedstrijd. En dat leidde uit de tweede Gorecht kans vijf minuten voor rust zelfs tot de gelijkmaker. Tom Traas schoot de bal geplaatst in de hoek, ruststand 2-2.

Ook na rust stelde VVG snel orde op zaken, Jonathan van Dorssen verlengde een hoekschop met het hoofd en kopte de bal in de verre hoek net onder de lat binnen, 2-3. Gestuntel achterin bij een hoekschop kostte VVG twee minuten later echter weer de voorsprong. Keeper Hensens liet de bal wat knullig uit zijn handen vallen, waar Michel Koopman dankbaar gebruik van maakte 3-3.

VVG zette Gorecht weer vast op eigen helft en kwam nu ook tot meer kansen. In de 77′ minuut kwam Niels Veenstra in het veld, een halve minuut later frommelde hij de 3-4 binnen. Daarna was VVG een aantal malen dicht bij de 3-5. Het raakte onder meer de lat en zag een aantal pogingen net over of naast het doel belanden. Zo werd Gorecht in de wedstrijd gehouden en diep in blessuretijd ging het voor VVG weer mis bij een corner. Miska Scheepsma kopte raak.
Het punt werd door Gorecht  gevierd als een zege, zo zal het na een wedstrijd waarin ze het overgrote deel de onderliggende partij waren ook gevoeld hebben. Gorecht heeft een punt meer dan VVG en staat achtste, VVG staat na het vierde gelijkspel in zeven duels elfde.

Oranje Nassau kreeg bezoek van  ’t Fean’58, de Friezen staan onderaan. Heel makkelijk ging het niet, maar ON won wel, 3-1. Bij rust stond het 1-0, treffer van Thomas Careman in de 39′ minuut. ON had na rust een veldoverwicht en leek op het uur de buit binnen te hebben toen Tim Deelen er 2-0 van maakte. Twee minuten later bracht Erwin Tabak de spanning echter weer terug, 2-1. Tien minuten voor tijd gooide Ezra Schrijver het duel dan alsnog in het slot met de 3-1. ON staat vierde op 3 punten van koploper Pelikaan S.

PKC’83 begon het seizoen met drie ruime nederlagen, maar heeft het lek boven. Vanmiddag werd thuis tegen Leeuwarder Zwaluwen de derde zege op rij geboekt. Het werd 5-2 na een 3-2 ruststand. Rick van Loon zette de gasten al vroeg op 0-1 maar met drie doelpunten binnen een kwartier kwam PKC’83 op 3-1.  Davy Wilkens (13′), Rob Schokker (15′) en Bryan Inge (28′) scoorden. Zeven minuten voor rust bracht Ruben Eijzinga de spanning terug.
Kort na rust scoorde Rob Schokker 4-2 en vlak voor tijd werd het dankzij Vigan Hoxhaj ook nog 5-2. PKC’83 staat nu zesde, maar heeft maar drie punten meer dan nummer 10 Drachtster Boys. Plek 10 betekent nacompetitie.