Sinterklaas hoopt zaterdag in Stad te arriveren: “Intocht als vanouds”

nieuws
Sinterklaas in Groningen - Foto via Marketing Groningen

Als alles goed gaat arriveert Sinterklaas met zijn Pieten zaterdag in het begin van de middag in Stad. De verwachtingen bij de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken zijn hooggespannen.

De landelijke intocht vond vorige week zaterdag plaats in Hellevoetsluis. Die intocht ging niet zonder slag of stoot. In het Sinterklaasjournaal konden we zien dat de stoomboot lek was en dat de boot uiteindelijk voor de kust van Spanje zonk, waarbij de Pieten ternauwernood de cadeautjes en het paard Ozosnel van boord wisten te halen. Door gebruik te maken van het vliegtuig en een reserve stoomboot kwam de intocht vorige week niet in gevaar.

Boot met Sinterklaas vaart naar roeivereniging De Hunze
Volgens de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken moet het zaterdag in Groningen ook goed komen. Men heeft vrijdagavond nog contact gehad met Sinterklaas. “De verwachting is dat de boot met Sinterklaas rond 12.45 uur de Herman Colleniusbrug gaat passeren”, laat een woordvoerder weten. “We hebben begrepen dat behalve deze boot ook andere schepen en verrassingen mee varen. Na de Herman Colleniusbrug varen de schepen door de Bocht van Ameland, via het Hoge en Lage der A, om uiteindelijk aan te meren in de Zuiderhaven bij roeivereniging De Hunze.” Volgens de KVvV gaat het om een traditionele intocht: “De afgelopen jaren kon dat vanwege corona niet, daarom zijn we blij dat het nu weer als vanouds kan.”

Rijtoer door de binnenstad
De woordvoerder vertelt verder: “Daar zal Sinterklaas ook zijn paard bestijgen, waarna een rijtoer door de binnenstad begint. Deze gaat via de Praediniussingel naar de Westerkade. Daarna volgen de Westerhaven, A-straat, Brugstraat, Munnekeholm, Gedempte Zuiderdiep, Oosterstraat, Grote Markt (oostzijde en noordzijde), Zwanestraat, Stoeldraaierstraat en Broerstraat. Op het Academieplein wachten de burgemeester en de kinderburgemeester voor het officiële programma.”

Tekeningen en snoepgoed
Tijdens de rijtoer kunnen kinderen hun tekeningen afgeven. “Als je op de tekening naam en adres zet dan kun je op een bedankje van Sinterklaas rekenen. Daarnaast heb ik begrepen dat de Pieten het snoepgoed dit jaar niet zullen strooien maar alleen geven aan kinderen die dat wensen. Een Piet met een groen hesje aan, en die een groene vlag bij zich heeft, deelt glutenvrije pepernoten uit.”