Publiekscampagne tegen kindermishandeling van start

nieuws

Met een livestream over huiselijk geweld en kindermishandeling ging vrijdagmiddag de jaarlijkse publiekscampagne van de gemeente Groningen tegen kindermishandeling van start. Onder de titel “Wat jij kan doen” richt de twee weken durende campagne zich dit jaar op omstanders.

Tijdens de bijeenkomst gingen studenten in gesprek met deskundigen van de politie, WIJ Groningen, Veilig Thuis, Hanzehogeschool Groningen en ervaringsdeskundigen. Wethouder Manouska Molema trapte de campagne vervolgens officieel af.

De gemeente Groningen organiseert sinds 2017 een twee weken durende publiekscampagne rond kindermishandeling om de bewustwording over dit thema te vergroten bij haar inwoners. Dat doet de gemeente ieder jaar rond de landelijke Week tegen Kindermishandeling, die dit jaar van 14 tot en met 20 november plaatsvindt. “Bij het signaleren en aanpakken van kindermishandeling hebben we de hulp van onze inwoners nodig”, vertelt wethouder Manouska Molema (Zorg en Veiligheid) over het thema van dit jaar. “De boodschap is dat je als omstander het verschil kunt maken. Dat zit hem in kleine dingen zoals de tijd nemen voor iemand en vragen hoe het met hem of haar gaat. Aandacht voor het verhaal van een ander is de eerste stap naar het in gang zetten van hulp of het bieden van steun.”

De campagne is een samenwerkingsverband van WIJ Groningen, Veilig Thuis Groningen, GGD Groningen, Hanzehogeschool Groningen en de gemeente. Het leeuwendeel van de activiteiten binnen de campagne vinden volgende week plaats. Zo verzorgt lector Integrale Aanpak Kindermishandeling Susan Ketner komende dinsdag, samen met SKSG, een webinar waar ouders vragen kunnen stellen over opvoeden, grenzen stellen, straffen en belonen van kinderen.

Komende donderdag staat stichting Praat in Winkelcentrum Paddepoel met de ‘Vuile Was’-manifestatie. Ervaringsdeskundigen vertellen dan hun eigen geschiedenis aan het publiek, waarbij zij worden uitgenodigd om ook ervaringen te delen. Wasdames Ellie en Alie staan dan ook in het winkelcentrum, die het publiek gaan uitnodigen om statements rond kindermishandeling op wasgoed te schrijven: dat betekent letterlijk ‘de vuile was buiten hangen’. In het Harens Lyceum wordt op dezelfde dag scholing gegeven aan docenten over het signaleren van en handelen bij een vermoeden van kindermishandeling.

Verder organiseert WIJ Groningen gedurende de week diverse gastlessen op scholen waarbij ze leerlingen uitleggen wat huiselijk geweld is en welke rechten kinderen hebben. Meer informatie over de campagne en de activiteiten is te vinden op deze twee websites.