Op 11e van de 11e viert Groninger Klokkenluiders Gilde veertigjarig bestaan met ‘lustrumluiding’

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Tijdens de viering van Sint-Maarten viert het Groninger Klokkenluiders Gilde (GKG) haar 40-jarig bestaan. Om dat te vieren, klinkt vrijdagmiddag om 16.45 uur vanuit de luidzolder van de Martinitoren een speciale ‘lustrumluiding’.

In aanwezigheid van gildeleden en genodigden zal ’torendichter’ Sieger M.G. een gelegenheidsgedicht declameren. Na afloop volgt een receptie in de Librije van de Martinikerk, waar de speciale ‘lustrumplannen’ van het GKG worden onthuld.

Het GKG bestaat uit een gemêleerd gezelschap van ongeveer vijftig klokkenluiders die op vrijwillige basis de twaalf klokken van de Martinitoren en de drie klokken van de Der Aa-toren luiden. In 2021 haalde het GKG de landelijke pers toen Groningen, op advies van het gilde, als eerste gemeente van Nederland, de avondklok tijdens de coronalockdown letterlijk luiden door de eeuwenoude Ruimstraatklok uit de mottenballen te halen.