Humanitas helpt met levensverhalen schrijven

Wie zijn of haar herinneringen wil vereeuwigen in één levensverhaal kan bij vrijwilligersorganisatie Humanitas terecht. Door het project Levensverhalen wil de organisatie deelnemers en enthousiaste vrijwilligers bij elkaar brengen, zodat het schrijfproces voor deelnemers vergemakkelijkt wordt. 

Mevrouw van Dongen is één van de mensen die zich hebben opgegeven voor het project. Als oude vrouw van Deense afkomst die veel vrijwilligerswerk heeft verricht in haar leven, heeft Van Dongen veel meegemaakt. Na het overlijden van haar man werd haar geadviseerd om iets te starten waar ze naartoe kon leven.

Dat advies prikkelde haar om zich op te geven voor het project Levensverhalen, waar ze nu al anderhalf jaar aan meedoet. Samen met mentor Petro van der Veen heeft Van Dongen hard gewerkt aan haar boek, wat nog voor de Kerst klaar moet zijn. En dat geeft haar een goed gevoel: “Het was een soort reis. En gelukkig had ik een goede mentor, want anders denk ik dat ik het niet volgehouden had.”

Het schrijven van een levensverhaal is een emotioneel proces wat niet bij iedereen past, geeft Van der Veen aan: “Er komen opeens allemaal dingen naar voren waar je heel lang niet aan gedacht hebt en opeens moet je dat gaan verwoorden.” Zo maakte Van der Veen al eens mee dat deelnemers halverwege afhaakten, omdat ze van alle herinneringen ’s nachts niet meer konden slapen.

Hoewel het niet een makkelijk proces is, kan mevrouw van Dongen deelname aan het project Levensverhalen van harte aanraden: “Je moet niet bang zijn om te reflecteren op je leven.”