Honderdtal demonstranten trekt door binnenstad uit protest tegen Black Friday

nieuws
Foto: Mirre van de Klok

Zo’n honderd demonstranten van actiegroep Extinction Rebellion trokken vrijdagmiddag door de binnenstad van Groningen. 

De protestmars werd opgeleukt met trommelaars en de Red Rebels, een street-performance groep van Extinction Rebellion.

Met de demonstratie verzet de Groningse afdeling van de klimaatprotestgroep zich tegen Black Friday en de bijbehorende Black Week, waarin winkels stunten met hoge aanbiedingsprijzen. De koopgekte zorgt volgens Extinction Rebellion voor onnodige overproductie en tegelijkertijd voor veel te verwerken afval. Dat zorgt volgens de klimaatactivisten voor onnodige klimaatschade. Ook de uitbuiting van werknemers in lagelonenlanden is onderdeel van de bezwaren tegen Black Friday.