Tabaksfabriek Niemeyer moet mix van broedplaatsen, instellingen, bedrijven en kantoren worden

Als het aan de gemeente Groningen ligt, wordt de voormalige tabaksfabriek van Niemeyer aan de Peizerweg onder andere een ‘broedplaats voor de kunst- en cultuursector’. De gemeente is met eigenaar British American Tobacco in overleg over een overname van de fabriek.

Dat maakte wethouder Rik van Niejenhuis vrijdagochtend bekend.

De gemeente heeft op de drie percelen van het fabriekterrein het zogenaamde ‘voorkeursrecht’ gevestigd. Dat betekent dat de gemeente het eerste recht van koop kan bedingen. Dat betekent echter niet dat de gemeente het bedrijfsterrein per sé zelf gaat kopen. Door het voorkeursrecht heeft de gemeente echter wel invloed op wat een eventuele koper mag doen met de voormalige tabaksfabriek.

Naast kantoren en bedrijfsruimte voor commerciële bedrijvigheid wil het college praktisch geschoolden, startende ondernemers en kunst- en cultuurinstellingen een plek geven in zogenaamde ‘broedplaatsen’. Dat zijn de kraamkamers voor nieuwe werkgelegenheid. Ook voor kunst- en cultuurinstellingen is er een plek nodig. De Niemeyer-locatie, dicht bij de binnenstad is daarvoor een ideale locatie. Door op deze locatie hierop in te zetten, wil het college ruimte bieden aan deze functies.

Woningbouw is, wat het college betreft, niet aan de orde op de locatie van de voormalige tabaksfabriek.

‘Combinatie van commercie, broedplaats en maatschappij’

“We vinden het belangrijk dat deze locatie behouden blijft als werklocatie in onze gemeente, en tevens ruimte kan bieden aan meer maatschappelijke functies”, schrijft het gemeentebestuur aan de raad over het plan. “De locatie Paterswoldseweg ligt midden in de stad, en in verbinding met de binnenstad en onze toplocatie voor kantoren: het hoofdstation. Een combinatie van marktinitiatieven voor bedrijvigheid, broedplaatsen en maatschappelijke functies is wat ons betreft op deze plek in de stad de
meest wenselijke bestemming.”

Volgens het college is het complex Niemeyer van wezenlijk belang voor de identiteit en herkenbaarheid van Groningen. “Het vertelt het verhaal van het industriële verleden van Groningen. Dit heeft de Stad in de twintigste eeuw voorspoed gebracht en is kenmerkend voor de ontwikkeling van de Stad. Doel is dan ook om deze landmark aan de Paterswoldseweg herkenbaar en beleefbaar te houden. Dit heeft in ieder geval betrekking op het historische deel van het complex dat langs het spoor is gelegen.”

Fietspad richting Suikerzijde en Zernike

De gemeente wil de verkoop en verbouwing ook aangrijpen om de fietsverbindingen naar Suikerzijde en Zernike te verbeteren. Als de fabriek in gemeentelijke handen komt, kan de fietsroute langs het spoor worden doorgetrokken richting het westen naar de Suikerzijde. “Aan de westkant van de Paterswoldseweg ter hoogte van Niemeyer ontstaat zo mogelijk ruimte voor een dubbelzijdig fietspad richting de Peizerweg en de Zeeheldenbuurt”, aldus het college.