Forum Groningen in het teken van het Groot Dictee der Nederlandse taal

nieuws
Foto: Karolina Grabowska via Pixabay

In Forum Groningen vindt zaterdagochtend het Groot Dictee der Nederlandse taal plaats. Het dictee wordt uitgezonden in het radioprogramma De Taalstaat (KRO-NCRV) op NPO Radio 1.

Het radioprogramma, dat live wordt uitgezonden vanuit het Forum, wordt gepresenteerd door Frits Spits. Het is de 32ste editie van het dictee en de vijfde radioversie. Oud-voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet, leest het door Wim Daniëls geschreven dictee voor. Het dictee wordt muzikaal aangevuld met muziek van Van Dik Hout. Ook komt een aantal BN’ers naar Groningen die de uitdaging aan gaan. Onder hen onder andere operazangeres Francis van Broekhuizen, muzikant Lucky Fonz III, presentator Margriet Vroomans en schrijver/Volkskrant-columnist Bert Wagendorp.

Groningen vaardigt zelf ook een aantal deelnemers af, onder wie Commissaris van de Koning, René Paas (CDA), verslaggever Bram Douwes, Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA), stadsdichter Myron Hamming, schrijver Marijke Schermer, journalist en schrijver Karin Sitalsing, zangeres Marlene Bakker, kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp en Dagblad van het Noorden-columnist Joost Oomen. De jury van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal bestaat dit jaar uit Vibeke Roeper (directeur Genootschap Onze Taal), Kris van de Poel (algemeen secretaris Taalunie) en Ton den Boon (hoofdredacteur van De Dikke Van Dale).

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is vanaf 11.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1.