Cel- en werkstraf geëist tegen minderjarige Stadjer voor betrokkenheid bij cybercrime

nieuws
Foto: Nikita Belokhonov via Pexels

Een minderjarige jongen uit Groningen krijgt, als het aan het openbaar ministerie ligt, 46 dagen onvoorwaardelijke jeugddetentie voor zijn betrokkenheid bij een omvangrijke cybercrime- en oplichtingszaak.

De jonge Groninger stond vrijdagochtend als medeverdachte voor de rechter in Groningen, waar hij zich samen met een minderjarige medeverdachte uit Tynaarlo moest verantwoorden. De jongeman uit Stad hoorde ook een werkstraf van vijftig uur tegen zich eisen, naast nog eens 44 dagen voorwaardelijke jeugddetentie. De Drentse medeverdachte krijgt, als het aan het OM ligt, vier dagen jeugddetentie en een werkstraf van veertig uur.

De twee verdachten zijn volgens het OM betrokken bij grootschalige oplichting en diefstal via het internet. De hoofdverdachte in deze zaak, een twintigjarige man uit Eelderwolde, hoorde donderdagmiddag vijf jaar cel tegen zich eisen. De Drent lichtte volgens het OM tientallen mensen op en maakte daarmee ruim 100.000 euro buit.

De twee medeverdachten waren volgens het OM in een stuk mindere mate betrokken bij de internetcriminaliteit en oplichting. Daarnaast zijn de Stadjer en de Tynaarloër minderjarig. Daarom kregen de twee minderjarige verdachten lagere strafeisen te horen dan de hoofdverdachte. De man uit Eelderwolde zat tijdens de misdrijven nog op het VWO, maar was wel achttien jaar. Vanwege de ernst van de feiten wil het OM de Drentse hoofdverdachte daarom berechten via het volwassenenrecht.