Burgemeester verbiedt Pegida-demonstratie: “Leden zijn niet komen opdagen”

nieuws
Foto: ingezonden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft de Pegida-demonstratie woensdagavond alsnog verboden. Dit gebeurde nadat de demonstranten niet waren komen opdagen.

Pegida had aangekondigd in de stad te willen demonstreren tegen de oprukkende islamisering van de samenleving. Daarbij wilde men een koran verbranden. “Om 18.30 uur heeft de burgemeester de demonstratie van Pegida verboden”, vertelt gemeentewoordvoerder Hans Coenraads. “De afspraak was dat er van 18.00 tot 19.00 uur gedemonstreerd zou worden, maar door niet te komen, heeft men zich niet gehouden aan de afspraken. Daarop hebben we de demonstratie afgelast, wat betekent dat er later in de avond ook geen ruimte meer is voor protestgeluiden.”

De actie zou plaatsvinden op de Drafbaan in het Stadspark. OOG-verslaggever Paul Blom: “Er waren behoorlijk wat tegendemonstranten aanwezig. Op een gegeven moment liepen deze mensen een hek ondersteboven om daarmee te controleren of er geen Pegida-aanhangers aanwezig waren op de Drafbaan. Toen men zag dat er niemand was, toen werd dat als een overwinning gevierd.” Een andere nieuwsfotograaf vertelt: “Er waren veel jonge moslims aanwezig. Zij waren echt boos over datgene wat er zou gaan gebeuren. Even was er wat rumoer, maar het werd ook snel weer rustig. Ze hebben ook geprobeerd om het hek weer overeind te zetten.”

Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl