WarmteCentrale op Zernike Campus gaat over twee weken officieel aan

nieuws
Foto via Google Maps - Streetview

Over een kleine twee weken gaat de nieuwe WarmteCentrale van WarmteStad op de Zernike Campus officieel aan. Na zo’n anderhalf jaar bouwen wordt de centrale officieel geopend op donderdag 3 november.

De leveranciers van de warmte voor de nieuwe centrale (de datacenters van BytesNet en QTS en zonneparkbouwers SolarFields en K3Delta) zullen deze op 3 november op symbolische wijze aanzetten. Ook wordt er, in aanwezigheid van wethouder Philip Broeksma en gedeputeerde Melissa ten Hoorn, een speciaal StadsWarmte-gedicht van stadsdichter Myron Hamming en basisschoolkinderen uit Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen gepresenteerd.

Op dit moment maken ongeveer drieduizend Groningse huishoudens gebruik van het warmtenet. De nieuwe WarmteCentrale moet uiteindelijk 12.500 huishoudens gaan voorzien van duurzame warmte.  Nieuwe technieken als warmtepompen, warmtekracht, zonnewarmte en seizoensopslag moeten hiervoor zorgen. De tijdelijke warmtecentrale, die nog op aardgas wordt gestookt, gaat vanaf eind november gefaseerd dicht. WarmteStad wil eerst zeker weten of de nieuwe centrale goed werkt.

Fietstocht

De Stad mag de opening van de nieuwe centrale meevieren. Op de zaterdag na de opening (5 november) vindt er een speciale fietstocht plaats, die deelnemers tijdens de ‘Open Warmtedag’ langs het tracé van het Groningse warmtenet leidt.

Onderweg krijgen de deelnemers de mogelijkheid om te leren over verschillende facetten van de overgang van aardgas naar ‘warmte’. Fietsers nemen bijvoorbeeld een kijkje bij de bouw van het zonnewarmtepark ten noorden van de Zernike Campus, maar krijgen ook les over koken op een inductieplaat op een plek in één van de noordelijke stadswijken. Tijdens de fietstocht zijn ook de nieuwe WarmteCentrale en de omliggende datacenters open voor het publiek.

Na de Open WarmteDag op 5 november, zal de fietstocht met behulp van plaatselijke informatiezuilen de hele maand november beschikbaar zijn. De Open WarmteDag wordt georganiseerd in samenwerking met gemeente Groningen, Waterbedrijf Groningen, datacenters, wijkbedrijven, bewonersgroepen en woningcorporaties. Meer informatie? Kijk op https://warmtestad.nl/openwarmtedag