Tuin in de Stad viert Keltisch Nieuwjaar: ‘Dat op maandagavond zoveel mensen komen’

nieuws
Foto: Frans Kerver

Bij Tuin in de Stad werd maandagavond het Keltisch Nieuwjaar gevierd. De viering werd aangegrepen om ook een vintagemarkt te organiseren. Frans Kerver is blij met het verloop van de avond.

Hoi Frans! Ik hoor nog vrolijke geluiden op de achtergrond. Hoe verloopt de avond?
“We zitten inmiddels in de afronding. Maar we kunnen spreken van een hele leuke en geslaagde avond. En ik ben wel verbaasd. Eerder op de dag dacht ik, wie heeft dit ook alweer bedacht? Waarom doen we dit op maandagavond? Er komt toch niemand? Maar ik zal je eerlijk zeggen dat het een groot succes is geworden. Klaarblijkelijk spreekt het tot de verbeelding dat als je uit gaat dragen dat je het Keltisch Nieuwjaar viert, dat mensen dan toch nieuwsgierig zijn.”

De viering bestond eigenlijk uit een vintagemarkt hè?
“Klopt. We hadden vijftien standhouders die mooie dingen verkochten. Dan moet je denken aan houtsnijwerk, sieraden, zeep, zalfjes, leren tassen, hooimadams (om gas te besparen), sjaals en mutsen en decoratie. Het ging om producten die allemaal zelfgemaakt zijn. Daarnaast was er eten en drinken beschikbaar. We hadden een pan met vijftig liter pompoensoep gemaakt. Die is helemaal op gegaan. We dachten, en wat nu? Toen hebben we snel een noodlesoep gemaakt. Ook die is helemaal opgegaan. En de worteltaart is ook volledig verorberd. Het was een succes. Ook voor de standhouders overigens. Zij hebben ook goede zaken gedaan.”

Vanwaar de koppeling met het Keltisch Nieuwjaar?
“Je moet een mooi verhaal hebben. Een collega van mij die liet laatst vallen dat het binnenkort Samhain (sˠaunʲ/) is. Ik zei, wat is dat dan. En toen kwam het verhaal. Ik dacht dat is een mooie kapstok om zoiets te organiseren. Het Keltisch nieuwjaarsfeest wordt gevierd op de vooravond rond 31 oktober. Volgens diverse mythen kwamen in deze nacht de werelden van de goden en van het materiële bestaan het dichtst bij elkaar, zodat een overgang tussen beide dan gemakkelijk mogelijk was. Omdat we zelfgemaakte spullen verkopen, past dat eigenlijk heel mooi bij deze avond.”

Nu ben ik geen expert van de viering van het Keltische Nieuwjaarsfeest. Wel weet ik dat de Kelten het vierden vanwege de overgang van zomer naar winter waarbij vuur licht in de duisternis moest brengen. Hadden jullie vuur?
“Jazeker! Onze ronddraaiende vuurkof brandde. Die is speciaal voor ons ontworpen. Als de korf gaat branden, dan komt er warmte vrij en dat zorgt voor de draaiing. Door het draaien wordt iedereen verwarmd die er om heen zit. Daar was veel belangstelling voor.”

De vraag is overbodig, maar volgend jaar weer?
“Absoluut. Ik dacht in de aanloop hier naar toe, we zien wel wat het wordt. Maar het is breed omarmd. Dus we gaan dit volgend jaar zeker weer doen op 31 oktober.”

Samhain
De viering van Samhain begint traditioneel bij zonsondergang op de avond van 31 oktober. Tijdens dit feest is de scheiding tussen de dodenwereld en de hedendaagse wereld flinterdun. Er wordt dan ook geloofd dat de doden tijdens Samhain weer op deze wereld aanwezig zijn. Het is het ‘feest der doden’. Dit maakt Samhain tot een geschikt moment om de overledenen te herdenken en te eren. Halloween is afgeleid van Samhain.