Schutter Haddingestraat voor het eerst voor de rechter

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

De 24-jarige man uit Groningen, die ervan wordt verdacht dat hij begin juli een 50-jarige Leeuwarder doodschoot in de Haddingestraat, staat dinsdagmiddag voor het eerst voor de rechter.

Het gaat om een zogenaamde pro-forma zitting. Dat betekent dat de zaak tegen de 24-jarige Stadjer niet inhoudelijk wordt behandeld. Waarschijnlijk krijgt de verdachte alleen te horen dat zijn voorarrest wordt verlengd, als het OM voldoende kan motiveren dat dit nodig is.

De Stadjer wordt ervan verdacht dat hij op 9 juli een man uit Leeuwarden neerschoot, die met vrienden een vrijgezellenfeest vierde bij café d’Olle Grieze aan de Haddingestraat. De schietpartij werd gefilmd en de beelden belandden al snel op het internet. Daarop was te zien hoe de vriendengroep de schutter opjoeg door de straat. Vervolgens opende de 24-jarige Stadjer het vuur op zijn belagers en raakte drie van hen. De man uit Leeuwarden overleed ter plekke.

Volgens justitie lijkt er vooralsnog geen sprake te zijn van moord, maar van doodslag. Er zou geen sprake geweest zijn van voorbedachten rade.

Na de schietpartij nam de gemeente maatregelen: er geldt een samenscholingsverbod voor de Haddingestraat en café d’Olle Grieze is tot nader order gesloten.