Gemeente Groningen nipt boven gasverbruikplafond

nieuws
Rechtenvrije foto via pxhere.com

Het gasverbruik in alle Groningse gemeenten ligt boven het verbruiksplafond dat het kabinet vanaf januari instelt. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan.

In geen enkele Groningse gemeente ligt het gemiddelde gasverbruik onder de 1200 kuub die de overheid komend jaar instelt als verbruiksplafond. Het laagste verbruik kennen huishoudens in de gemeente Groningen, namelijk 1220 kuub op jaarbasis. Koploper is de gemeente Westerwolde, met gemiddeld 1890 kuub per huishouden.

Het gemiddelde stroomverbruik ligt in het merendeel van de Groningse gemeenten wel onder het verbruikersplafond van 2900 kWh per jaar. Het laagste gemiddelde stroomverbruik hebben gezinnen in de gemeente Groningen. Dankzij het prijsplafond betalen huishoudens niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom.

In slechts één op de negen Nederlandse gemeenten blijft een doorsnee huishouden binnen de grenzen van stroom en gas. Het is volgens Zonneplan dan ook zaak om veel energie te besparen. Voor het verbruik van gas en stroom boven het prijsplafond betalen verbruikers wel de – vaak hoge – prijzen uit hun energiecontract.