Deuren van winkels en horeca sluiten om energie te besparen

nieuws

“Welkom, wij zijn open, de deur is dicht om energie te besparen”. Dit bordje moet de komende tijd op de deuren van steeds meer Groninger winkels komen als het aan het duurzaamheidsplatform Groningen Werkt Slim ligt.

De eerste bordjes samen met een energiebesparingspakket werden vrijdagmiddag in het centrum van Groningen uitgedeeld. Dat gebeurde onder meer door wethouder Carine Bloemhoff: “Het is belangrijk dat de ondernemers nu gefaciliteerd worden. Er gaat nog veel energie verloren, onder meer door openstaande deuren. De deur dicht bespaart energie en geld. Maar er zijn nog meer besparingsmogelijkheden, daar voorziet dit pakket in”.

“Een automatische schuifdeur met luchtgordijn bijvoorbeeld bespaart bijna 40% gasverbruik ten opzichte van een deur die open staat”, zegt Eric Bos, voorzitter Groningen City Club.

Uit onderzoek blijkt dat een dichte deur van een winkel of horecagelegenheid geen invloed heeft op het aantal klanten en de omzet. De bordjes om de deur te sluiten worden ook in de rest van de stad en in de provincie de komende tijd verspreid.