Categorieën: Nieuws

Voorbereidingen realisatie Oekraïens restaurant in volle gang: “Win-winsituatie”

Aan de Kerklaan in Stad wordt deze dagen druk gewerkt aan de inrichting van een Oekraïens restaurant. De initiatiefnemers omschrijven het als een win-winsituatie.

“Er moet heel veel gebeuren”, vertelt één van de initiatiefnemers. “We hopen op 1 oktober open te gaan. Er moet geverfd worden en de inrichting moet aangepast worden. Het moet netjes worden, zodat het als een thuis, als een veilige plek, voor ons ervaart.” Het restaurant moet een win-winsituatie opleveren. “In en rond Groningen verblijven op dit moment veel Oekraïners. Hoeveel precies, dat weten we niet. Wel weten we dat niet iedereen even makkelijk aan het werk kan komen. Wij bieden werkplekken in het restaurant aan waar men aan de slag kan. Inmiddels zijn de eerste aanmeldingen ook al binnen.”

Steunen van het goede doel
Maar er zijn meer voordelen. “Vlakbij verblijven er vluchtelingen in het Nescio Hotel. Men kan daar niet koken, omdat de faciliteiten er ontbreken. Daarom gaan we een deel van het eten dat we hier koken daar naar toe brengen. Dan eet men uit eigen keuken. En ik wil niet zeggen dat de Nederlandse keuken slecht is hoor, haha. Het is alleen anders.” Met de verkoop van gerechten in het restaurant wordt ook het goede doel gesteund. “De oorlog in Oekraïne woedt nog altijd voort. Door middel van de verkoop en het verzamelen van donaties steunen we Oekraïne en helpen we de mensen die daar zijn achtergebleven.”

“Iedereen is welkom”
Vanaf 1 oktober is ook iedereen welkom. “Het restaurant is voor iedereen bedoeld. Dus mocht je nieuwsgierig zijn naar de Oekraïense keuken, dan ben je van harte welkom om vanaf 1 oktober langs te komen.” Op de vraag of er hulp nodig is: “Oekraïners die in onze keuken willen werken, die zijn van harte welkom. En als je wilt helpen met verbouwen dan ben je ook van harte welkom.” Het restaurant is te vinden aan de Kerklaan 23 in Groningen. Meer informatie is te vinden op deze website.

De Oekraïense keuken is rijk gevarieerd waarbij vooral producten als varkensvlees, groenten, fruit, paddenstoelen, bessen, kruiden en tarweproducten een grote rol spelen.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Vooral bewolking en zo nu en dan neerslag tot na het weekend

De lente is nog ver weg en een echte doorbraak van winterweer zit er voorlopig…

3 uur geleden

FC Groningen wint op bezoek bij Excelsior voor het eerst sinds eind oktober

FC Groningen heeft voor het eerst sinds 25 oktober weer een wedstrijd gewonnen. Op bezoek…

3 uur geleden

Forse dakbrand aan De Sitterstraat in Helpman (update)

De brandweer is vrijdagavond met meerdere eenheden uitgerukt naar de De Sitterstraat in Helpman om…

4 uur geleden

Westelijk fietspad langs Petrus Campersingel blijft tot en met volgende week vrijdag dicht

Het fietspad aan de westkant van de Petrus Campersingel is sinds afgelopen woensdag afgesloten. Dat…

5 uur geleden

Van Marum: ‘Alle huurders in bevingsgebied hebben dit jaar nog hun onderhoudsvergoeding’

Alle huurders in het Groningse aardbevingsgebied die hun toegezegde vergoeding voor achterstallig onderhoud aan hun…

5 uur geleden

Nominatie voor CU-vrijwilligersprijs ‘Barmhartige Samaritaan’ weer van start

Tot en met 15 december kunnen inwoners van de gemeente Groningen weer vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties…

7 uur geleden