Verwarming defect in vluchtelingenhotel in Haren; Oekraïners in de kou

nieuws
Bron GoogleMaps

De afgelopen dagen was het koud op verschillende plekken in het voormalige Nescio Hotel in Haren. Een centrale verwarmingsinstallatie in het hotel, waar nu Oekraïense vluchtelingen in worden opgevangen, is kapot.

Over de toestand van de vluchtelingen lopen de meningen uiteen. Er zijn vrijwilligers uit het dorp die spreken van een schrijnende situatie (Sikkom: bewoners met dekens om, zwangere vrouwen in de kou). Andere bronnen stellen dat het meevalt voor de bewoners.

De gemeente erkent dat de situatie vervelend is voor de bewoners. “Het is onaangenaam, dat staat buiten kijf”, vertelt woordvoerder Corien Koetsier namens de gemeente. “We wisten al langer dat de verwarmingsinstallatie het niet deed. De gemeente is dus ook al langere tijd bezig om een nieuwe ketel te zoeken. Maar dat is niet zo makkelijk als een ketel die je kent uit je huis. We moesten een passend exemplaar vinden en dat is inmiddels gelukt. We gaan vandaag (maandag) nog beginnen met de installatie.”

Tot die tijd moeten de bewoners die het koud hebben het doen met een aantal ruimtes in het gebouw waar wel verwarming is. Elektrische kacheltjes mogen niet worden gebruikt, in verband met de brandveiligheid.

Het oude hotel staat op de rol voor sloop en nieuwbouw. Eigenaar Frans Kappenburg wilde er jaren geleden al mee beginnen, maar verhuurt het hotel sinds 2020 voor de opvang van vluchtelingen. Eerst aan het COA, die er asielzoekers huisvestte met corona. Nu huurt de gemeente het hotel voor de opvang van Oekraïners. De gemeente moet de verwarmingsinstallatie zelf repareren, want het gebouw wordt ‘casco’ gehuurd.