UWV: spanning op Groningse arbeidsmarkt loopt op naar recordhoogte

nieuws
Afbeelding via UWV

Groningen is één van de zes provincies in Nederland waar het UWV de spanning op de arbeidsmarkt nog niet omschrijft als ‘zeer krap’. Maar ook in Groningen neemt het tekort aan personeel met rasse schreden toe. Vrijwel alle beroepsgroepen lijden eronder, blijkt uit cijfers van het UWV.

De Groningse arbeidsmarkt is relatief ‘koel’, maar ook in onze provincie kan het UWV de situatie niet veel langer als ‘krap’ omschrijven. De ICT loopt voorop qua krapte op de arbeidsmarkt, een trend die al lang zichtbaar is in heel Nederland. Dienstverlenende en commerciële beroepen staan op de plekken twee en drie.  Accountants, managers in de detailhandel en distributiecentra, en productieleiders in de bouw en de industrie zijn beroepen waar de Groningse arbeidsmarkt om lijkt te schreeuwen, zo blijkt uit de cijfers. De creatieve sector is vrijwel de enige beroepgroep waar de krapte bijna niet zichtbaar is.

Landelijk steeg de Spanningsindicator van het UWV in het tweede kwartaal voor de vijfde keer op rij naar recordhoogte. Volgens het UWV is het herstel van de arbeidsmarkt na de coronacrisis in 2021 nog steeds de grootste oorzaak van het personeelstekort. Het aantal vacatures nam toe, terwijl het aantal werkzoekenden steeds verder daalde.

Volgens het UWV zijn er geen eenvoudige, kant-en-klare oplossingen meer om deze personeelstekorten te bestrijden. “De 1e reactie van werkgevers is vaak om intensiever te werven of andere wervingskanalen in te zetten”, zo stelt het UWV. “Ook een hoger salaris of direct een vast contract worden vaak ingezet in de strijd tegen personeelstekorten, maar dat lijkt niet meer voldoende. Het behoud van bestaand personeel is daardoor belangrijker dan ooit. Medewerkers binden en boeien kan bijvoorbeeld door voldoende ontwikkeling en uitdaging te bieden. Daarnaast is aandacht voor vitaliteit, werkomstandigheden, werktijd en werkdruk essentieel. ”