UWV: ‘Meer vacatures voor klantcontactmedewerker’

nieuws
Foto: Gerrit de Haan

Het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Groningen is het afgelopen jaar met 18,8 procent afgenomen. Dat is veel minder dan de landelijke afname van 28,7 procent. Dit blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

Vergeleken met een maand geleden nam het aantal uitkeringen met 2 procent af. Alleen in het onderwijs waren er eind augustus meer WW-uitkeringen dan in de maand ervoor. Dat is een jaarlijks terugkerend patroon dat wordt veroorzaakt doordat veel tijdelijke contacten van leraren in juli worden beëindigd.

De groeiende vraag naar medewerkers in de commerciële dienstverlening zorgt voor een flinke stijging van het aantal vacatures in dit beroep. Dit komt doordat mensen meer online kopen bij webwinkels. Ook bieden onder meer de overheid, banken, zorgverzekeraars en energieleveranciers steeds vaker diensten aan via internet. Het aantal vacatures voor dit beroep nam dan ook flink toe in Groningen: in het afgelopen jaar is het aantal vacatures vrijwel verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor.

Tegelijk zijn er juist minder mensen met een WW-uitkering die een baan als klantcontactmedewerker zoeken. Er is dan ook meer vraag dan aanbod naar deze beroepen. Klantcontact is een relatief open beroepsgroep waarnaar mensen vrij gemakkelijk kunnen overstappen, zeker vanuit sectoren zoals detailhandel en horeca. Zo moeten verkopers en horecapersoneel, net als de medewerker klantcontact, servicegericht zijn en over communicatieve vaardigheden beschikken.