Top Dutch Solar Team wordt vijfde tijdens 24-uursrace in Zolder

nieuws
Foto: Job Verkruisen

​Het Groningse zonneraceteam van Top Dutch Solar Racing is, met zonneauto Green Lightning, vijfde geworden in de 24-uurs race op het circuit van Zolder in België.

Tijdens de race deden achttien teams mee in twee klasses: de Challenger en de Cruiser-klasse. Het team uit Groningen reed in de Challenger-klasse, de klasse voor pure raceauto’s. “Daarbij gaat het vooral om efficiency, zo lang en zo veel kilometers rijden op de energie die je panelen opwekken”, vertelt Jochem Hulsebos, die drie uur achter het stuur zat van de Green Lightning, op de website van de Hanzehogeschool. “We zijn vijfde geworden van de elf teams, waarvan sommige met twee auto’s reden. Twee auto’s uit Aachen reden de meeste rondjes. Heel mooi dat we het tweede Nederlandse team waren, na een van de TU Twente wagens, maar vóór de twee wagens van TU Eindhoven en de andere wagen van TU Twente.”

Volgens Hulsebos is het Noord-Nederlandse team tevreden met het resultaat. “Geen grote problemen en je leert van binnen en buiten hoe zo’n zonnewagen in elkaar zit. Omdat je veel checks doet, kun je zien dat bepaalde onderdelen beter kunnen. Dat neem je mee in het ontwerp van de nieuwe auto die we gaan bouwen. Ik hou me als werktuigbouwkunde student bezig met het mechanische gedeelte. We zitten nu in de ontwerpfase. Rond februari is de bouwfase van februari tot april of mei. Totdat we naar Australië gaan hebben we dan nog tijd voor het testen en verbeteren.”

Het Top Dutch Solar Racing Team bestaat uit 23 studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, het Alfa-college en de Hanzehogeschool.

Het hele interview met Hulsebos over de race is hier terug te vinden.