Amateurvoetbal Eerste Klassers; Punt voor VVG in thriller, PKC onderuit, ON ruim langs Gorecht

Foto Martijn Minnema: VV Groningen-Leeuwarder Zwaluwen eindigde eerder dit seizoen in 5-5. Vanmiddag troffen beide clubs elkaar in Leeuwarden.

In de eerste competitieronde in de Zaterdag Eerste Klasse F pakte VV Groningen in een krankzinnige tweede helft na een 0-3 achterstand bij  rust een punt, PKC’83 verloor bij ON Sneek, Oranje Nassau won ruim bij Gorecht.

Een thriller, zo kun je de tweede helft van VV Groningen-Leeuwarder Zwaluwen prima samenvatten. Voor rust ontliepen beide clubs elkaar niet veel, VVG had een licht overwicht maar kwam in de 7′ minuut wel op achterstand toen Jeffrey Reitsma voor 0-1 zorgde. VVG kreeg enkele mogelijkheden, maar kwam vaak net te kort voor een treffer. Het liep nog niet echt bij de Groningers en tot overmaat van ramp werd het kort voor rust ook nog 0-2 dankzij een fraaie lob van Ruben Eijzinga. En toen was de gifbeker nog niet leeg want diezelfde speler kopte in blessuretijd ook nog de 0-3 binnen. Wedstrijd gespeeld, zou je zeggen.

VVG gaf echter niet op en kwam 11 minuten na rust uit een door Youri ter Arkel benutte penalty (aangeschoten hands) op 1-3 en kreeg spontaan de geest. Tien minuten later kwam VVG wat gelukkig op 2-3, de bal caramboleerde via een tegenstander binnen. Weer vier minuten later was het 3-3, Tyson Dos Santos schoot een terug gelegde bal van net buiten de 16 binnen. VVG drukte door en twee minuten na de gelijkmaker stond het zelfs 4-3 voor VVG, Sem Folkerts kopte via de binnenkant paal raak. Vier goals in 16 minuten waarvan de laatste 3 in een tijdsbestek van 6 minuten, van 0-3 naar 4-3.

Daarna liet VVG de gasten echter weer terug in de wedstrijd komen. De 4-4 leek onvermijdelijk en die viel in de 85′ minuut dan ook. Na matig wegwerken pikte Jorrit van der Veen op en schoot met fraai geplaatst schot in de bovenhoek Leeuwarder Zwaluwen weer naast VVG. En het werd nog erger, in de 88′ minuut speelde Danny Harms de bal in de voeten van Rick van Loon die dat cadeautje dankbaar uitpakte en met een geplaatst schot de 4-5 in de hoek schoot. Uiteindelijk was het uitgerekend Danny Harms die zich revancheerde en de 5-5 binnenkopte, in de vijfde minuut van de blessuretijd. Zo stonden beide teams na afloop met gemengde gevoelens, maar toch vooral te balen.

PKC’83 ging op bezoek bij ONS in Sneek. De Friezen zijn op voorhand één van de favorieten in 1F, maar hadden de handen vol aan PKC’83. Uiteindelijk won ONS wel, 5-3. PKC’83 kwam kwam halverwege de eerste helft op 0-1 door Kay Bootsma maar stond bij rust dankzij twee treffers in de laatste tien minuten 2-1 achter. Negen minuten na rust kwam PKC’83 via Kevin Bakels 2-2, maar tussen de 67′ en 75′ minuut liep ONS uit naar 5-2. In blessuretijd zorgde Simon Schreiber nog voor 5-3.

Oranje Nassau revancheerde zich uit bij Gorecht voor de bekernederlaag van twee weken geleden thuis tegen Gorecht en de uiteindelijke bekeruitschakeling die een week later volgde. ON won met 0-4 na een 0-2 ruststand. Een ietwat geflatteerde zege, ON was vrij efficiënt, Gorecht had op beslissende momenten wat pech. Tim Deelen en Ard Veenhof zorgden voor een 0-2 ruststand, na rust maakten Ruendel Martina en Giovanni Salvo er in het laatste kwartier nog 0-4 van. Later vandaag op deze site een uitgebreid verslag van dit duel.