OOG Radio-dj gaat na 23 jaar verder bij Simone FM: “Ik ben denk ik een laatbloeier”

De afgelopen 23 jaar presenteerde hij diverse programma’s op OOG Radio. Vanaf heden is dj Henri Haan echter bij Simone FM te horen.

Hoi Henri! Hoe ben je bij Simone terecht gekomen?
“Ik heb Simone FM altijd een hele leuke zender gevonden. Een tijdje geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik een gesprekje aangegaan met de baas van Simone. Ik heb toen laten weten dat het mij wel wat leek om er een programma te maken. Daarop werd gezegd, is goed. Maar wel eerst vier weken op proef. Die vier weken zijn nu voorbij, en ik ben vanaf heden permanent op de zaterdag te horen. Ik ben echt super blij!”

Het maken van radio. Het heeft eigenlijk altijd in jouw DNA gezeten hè?
“Ja, het heeft er altijd ingezeten. Ik ben opgegroeid op het Drentse platteland. Als ik na een dagje school thuis kwam, ging ik naar mijn kamer. Met cassettebandjes en een dubbelloops cassettedeks maakte ik radioprogramma’s. Alleen voor mezelf. Ik wilde niet dat mijn ouders dit wisten. Het was echt mijn dingetje. In 1996 ben ik voor het eerst een radiostudio ingestapt. Dat was Radio 101, dat in die tijd de radiozender voor Delfzijl en Appingedam was. Elke vrijdag reisde ik op en neer naar Delfzijl om daar op de redactie werkzaamheden te verrichten.”

En daarna kwam OOG Radio …
“Dat was in 1999. Ik was toen denk ik 24 jaar oud. Ik ben toen eerst een tijd voor een radioprogramma op de vrijdagavond actief geweest. Mark Bakker, die tegenwoordig voor RTV Oost werkt, die was verslaggever bij het programma en die ging met een live-zender door de stad om reportages te maken. Ik mocht een keer met hem mee. En dat was het moment dat het verslaggevertje in mij geboren werd. Het was een periode dat ik ontzettend veel geleerd heb.”

Wat was het eerste programma dat je op OOG Radio presenteerde?
“Dat is het programma Werktitels geweest. Dat heb ik jarenlang gepresenteerd. Gertjan van Stralen presenteerde dat, en op een gegeven moment heb ik dat overgenomen. Eerst elke werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur, later presenteerde ik alleen op de vrijdag. Daarna heb ik nog heel wat andere programma’s gemaakt en gepresenteerd, waarbij ik de laatste jaren ‘Gaan met Haan’ maakte.”

Wat is er zo leuk aan radio maken?
“In de eerste plaats om de muziek. Om mensen die luisteren bekend te maken met muziek die tof is. En het is radio, dus je hebt er geen beeld bij. Je kunt de fantasie bij mensen prikkelen. Je kunt luisteraars laten verwonderen. Eigenlijk kun je het vergelijken met een hoorspel. Dat je iemand echt mee kunt nemen in een wereld die jij schetst. Het is heel erg magisch. Dat vind ik prachtig.”

Dan zal je vast een probleem hebben met al die camera’s die tegenwoordig in radiostudio’s hangen?
“Haha nee. Ik blijf ook gewoon wie ik ben. Als er muziek wordt gedraaid dan zing en dans ik gewoon mee. Ook omdat muziek mij veel energie geeft. De aanwezigheid van camera’s heeft geen invloed op mijn gedrag. Eerlijk gezegd denk ik ook dat het een versterkende factor kan zijn. Bijvoorbeeld bij mijn radioprogramma ‘Gaan met Haan’ had ik altijd een gast in de studio. Het is leuk om een gast te zien, om de interactie te zien. Dus het hoeft heus niet slecht te zijn. En tenslotte ben je zelf baas of je via de camera mee kijkt.”

En nu na 23 jaar verlaat je OOG Radio …
“Nou, voor mensen in paniek raken. Ik blijf wel verbonden aan OOG Radio. OOG Radio zit, en zal ook voor altijd, in mijn hart blijven zitten omdat het een geweldige omroep is die Groningen als geen ander op een prachtige manier laat zien. Daarom heb ik ook tegen de programmaleider van OOG Radio gezegd, als er een special wordt gemaakt rond Eurosonic/Noorderslag of het Bevrijdingsfestival, dan wil ik er bij zijn. Daar is geen discussie over mogelijk.”

Mensen zouden kunnen denken dat je een laatbloeier bent …
“Ik ben 47 jaar oud. Ik heb in het leven alles gezien wat er te koop is. En nu gooi ik mezelf voor de leeuwen. Weet je. Bij OOG Radio zie ik 18-jarige jongens binnenkomen die heel erg bezig zijn met talent, met verder groeien. Dat heb ik allemaal niet meer. Ik wil gewoon doen wat ik leuk vind. Op een manier die bij me past. Achter het mengpaneel of met microfoon op locatie. Bij Simone heb ik een kans gekregen, en daar ga ik heel erg van genieten.”

Nu wordt er in Nederland veel gezegd en geschreven. Over 3FM bijvoorbeeld en hun nieuwe programmering. Nu jij bij een groter station werkt, maak jij je daar ook druk om?
“Nee, geen seconde. Je zegt het inderdaad terecht, er wordt in dit land veel gezegd. Mensen typen iets over iemand die ze niet kennen. Het is ook zo makkelijk om iets af te kraken. Ik ben een positief ingesteld mens. Het zou denk ik heel goed zijn als we het allemaal wat positiever aan gaan vliegen, en niet direct met een negatieve bril ergens naar te kijken.”

Wat hoop je de komende tijd te bereiken?
“Ik hoop met veel plezier radio te mogen gaan maken, en dat mensen met veel plezier naar de radio luisteren. Dat luisteraars een leuke zaterdagmiddag hebben. En wat ik misschien ook wel belangrijk vind is om te laten zien dat je met 47 jaar oud nog gewoon stapjes kunt maken. Dat het nooit te laat is om een nieuwe uitdaging in je leven aan te gaan. Dat mag iedereen best in zijn oren knopen. We leiden allemaal ons eigen leven. De één is wat sneller dan de ander. Maar het is nooit te laten om een droom achterna te gaan.”

Henri zijn radioprogramma hoor je iedere zaterdagmiddag tussen 15.00 en 18.00 uur op Simone FM.