Jongerenorganisaties doen vrijdag ‘Ter Apel Quiz’ op Grote Markt

Jongeren van ROOD, DWARS en JS zijn vrijdag tussen 12 en 15 uur de Grote Markt opgegaan, om aandacht te vragen voor de situatie van de vluchtelingen in het AZC Ter Apel.

Ze doen dat door middel van een quiz. Ze laten voorbijgangers telkens twee foto’s zien. Die moeten vervolgens kiezen welke foto genomen is in het vluchtelingenkamp op het eiland Moria, en welke in AZC Ter Apel. Op die manier proberen de jongeren te illustreren hoe slecht de omstandigheden zijn voor de vluchtelingen in Ter Apel.

Volgens de organisatie speelt zich daar een humanitaire ramp af. Vluchtelingen slapen er in de kou, er zijn veel ziektes en onlangs is daar een baby overleden. De crisis is volgens de jongeren een gevolg van falend beleid door de overheid.

De actie van vrijdag dient als voorbereiding op het Kamp voor de Rechten van de Vluchteling op donderdag 8 september op de Grote Markt. Dan willen ROOD, DWARS en JS daar met zoveel mogelijk Groningse jongeren een kamp bouwen, met tentjes en slaapzakken. Dat om te laten zien dat veel mensen zich wél druk maken over mensenrechten.