Leerlingen Het Palet gaan op zoek naar apparaten die tweede leven kunnen krijgen

nieuws
Foto via Wecycle

Basisschool Het Palet in Beijum doet dit jaar de overtreffende trap van recyclen. De leerlingen gaan niet alleen thuis op zoek naar ongebruikte elektrische apparaten om te recyclen. Ze gaan ook kijken of de apparaten met een opknapbeurt een tweede leven kunnen krijgen.

Voordat de apparaten worden ingezameld kijken kinderen samen met hun ouders of de apparaten nog een tweede leven kunnen krijgen. Lukt dat niet, dan kunnen ze ingeleverd worden op school. En door het ‘Wecyclen’ van apparaten (een jaarlijkse inzamelingsactie van Stichting Open) staat de school ook een leuke belonin te wachten.

Het Palet is één van de tweehonderd Nederlandse basisscholen die meedoen aan de actie. De Stichting Open wil de kinderen leren over ‘circulaire opties’, zoals repareren, verkopen of weggeven van producten die niet meer gebruikt worden, kapot of gedateerd zijn. Ook de ouders en familie van de kinderen krijgen via de jonge ‘influencers’ zo ook de boodschap van ‘Wecyclen’ mee. “Op het moment dat je bij je opa en oma een doos vol oude apparatuur meekrijgt en erover nadenkt wat je daar nog mee kunt doen voordat je inlevert, is circulariteit geen begrip meer maar een ervaring”, stelt Jan Vlak, directeur van Stichting OPEN. “Deze nemen ze de rest van hun leven mee.”