Horecaondernemers in spagaat over aanzetten terrasverwarming

De terrasverwarming aan of juist uit vanwege de hoge energiekosten. Dat houdt veel Groninger horecaondernemers bezig. Zeker nu de herfst letterlijk voor de deur staat.

Zo ook Café de Oude Wacht aan het Zuiderdiep. “Aan de ene kant wil je de gasten graag tegemoet komen door een warme plaats op het terras te bieden”, aldus Eddy de Boer van De Oude Wacht. “Aan de andere kant zijn de gestegen energieprijzen zo gestegen dat we wel twee keer moeten nadenken voordat we ze aanzetten”.

De prijzen flink verhogen is ook geen optie zegt De Boer: “Als we de energieprijzen zouden doorberekenen dan zouden de consumpties behoorlijk duurder worden en dat willen we natuurlijk niet. Het is een beetje een spagaat waarin we staan”.

Alternatieven als dekentjes en hout in bijvoorbeeld een vuurkorf zijn moeilijk haalbaar voor De Oude Wacht. Dus de terrasverwarming gaat af en toe wel aan. De Boer raadt zijn klanten aan een warme trui aan te trekken als ze op het terras gaan zitten.

Ook probeert hij zijn klandizie binnen te laten zitten. Maar als het café vol is en mensen niet buiten kunnen gaan zitten vreest hij voor omzetverlies. “We hebben hier veel mensen werken, die hebben allemaal een vast contract. Die moeten wel betaald worden, dus omzet is heel belangrijk. Het is al een hele moeilijke tijd geweest, de coronatijd. Daar zijn we nu net een beetje uit, maar er moet nog heel veel afbetaald worden, bijvoorbeeld aan belasting. Dus het is geen vetpot momenteel”.