Bezwaren tegen hotel in Watertoren West van tafel

nieuws
Foto: Sjaak Kempe / Flickr / CC-2.0-by

Ontwikkelaar Calculus mag een hotel uitbaten in de voormalige Watertoren West. De gemeente heeft de laatste bezwaren tegen verbouwing van het rijksmonument ongegrond verklaard.

Volgens wethouder Van Niejenhuis betekent deze beslissing dat de gemeente medewerking verleent aan de ombouw van het hotel. Zijn voorganger (Roeland van der Schaaf) probeerde eind vorig jaar nog om de verbouwing naar een hotel tegen te houden. Maar de gemeente maakte een fout, waardoor ingrijpen door de gemeente zelf niet mogelijk was. Alleen goed onderbouwde bezwaren van omwonenden konden de ombouw van de toren naar een hotel nog tegenhouden.

Van Niejenhuis stelt nu dat uitgangspunt om geen hotels in woonwijken toe te staan ‘niet in beton gegoten’ is in het gemeentelijk beleid. “Uit het beleid blijkt dat, als het gaat om kleine, bijzondere hotelconcepten en/of beeldbepalende panden, niet bij voorbaat (louter vanwege de ligging) medewerking kan worden geweigerd, maar maatwerk vereist is”, schrijft de wethouder aan de gemeenteraad. “Monumentale, beeldbepalende of andere kenmerkende panden kunnen zich volgens ons goed lenen voor kleinschalige, bijzondere hotelconcepten. Uit onderzoek blijkt ook, dat daaraan in Groningen een toenemende behoefte bestaat.”

Hoewel de vergunning voor de aanleg van een hotel nog op zich liet wachten, waren bouwvakkers al enige tijd druk bezig met de verbouwing van het Rijksmonument, gevestigd langs het kruispunt van de Dr. C. Hofstede de Grootkade en de Herman Colleniusstraat. In de toren werden in eerste instantie appartementen en flexwerkplekken gebouwd. Vastgoedontwikkelaar Calculus besloot later een hotel met een grote ontbijtzaal in de watertoren aan te leggen.