Actie ‘Respect voor Groningen’ resulteert in eisenpakket

nieuws
Foto: Robert van der Veen - niekerknieuws.nl

Op de Grote Markt vond vrijdagavond de eindmanifestatie plaats van een actie die werd georganiseerd door de Groninger Bodembeweging, het Groninger Gasberaad, SP-Kamerlid Sandra Beckerman en Chris Garrit.

De eindmanifestatie trok vanwege het beroerde weer hoogstens honderd belangstellenden. De organisatoren luisterden een maand lang, onder de naam ‘Respect voor Groningen’ naar verhalen van mensen die gedupeerd zijn door de gaswinning in hun provincie. De actie begon precies tien jaar na de zware aardbeving in Huizinge. De verhalen van de gedupeerden werden samengevat in een pakket met zeven eisen.

In de eisen staat onder meer dat Groningen is gebruikt als wingewest en dat Groningers geen tweederangs burgers zijn. Verder moet wettelijk worden vastgelegd dat de gaswinning wordt stopgezet, dat er een crisisaanpak komt rond de aardbevingsschade en de veiligheid van de bewoners, en dat er forse investeringen nodig zijn in de jeugd, die ook in de steek gelaten is door de overheid.

Met de petitie die deel uitmaakt van het eisenpakket, hopen de initiatiefnemers dat zoveel mogelijk Nederlanders hun steun gaan betuigen voor de eisen van de Groningers.