Opkoop woningen aardbevingsgebied vanaf morgen het hele jaar door mogelijk

nieuws

Vanaf zaterdag kunnen woningeigenaren het hele jaar door een aanvraag indienen voor het opkopen van hun woning in het aardbevingsgebied. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) schaft de tweejaarlijkse aanvraagrondes van het Koopinstrument af.

Volgens de NCG is de aanleiding voor de afschaffing van de aanvraagrondes het teruglopende aantal aanmeldingen voor het Koopinstrument. In 2019 deden 76 woningeigenaren een aanvraag. Vorig jaar waren dat er slechts tien. De NCG draagt het herstel van de Groningse woningmarkt aan als belangrijkste oorzaak voor de teruglopende belangstelling.

Het Koopinstrument is een regeling van NCG voor het opkopen van moeilijk verkoopbare huizen in het aardbevingsgebied. Van 2016 tot en met 2021 zijn in totaal 83 woningen opgekocht via het Koopinstrument. Opgekochte woningen worden gebruikt als tijdelijke huisvesting voor de versterkingsopgave of opnieuw te koop gezet.

Geïnteresseerde woningeigenaren kunnen zich vanaf zaterdag het hele jaar door aanmelden voor het opkopen van hun woning via het formulier op de website van NCG. Hier is ook te vinden welke postcodegebieden in aanmerking komen en aan welke voorwaarden de aanvragers moeten voldoen.