Voorbereidingen Human Library Action op Noorderzon in volle gang: “Veel lekkernijen gemaakt”

nieuws
Foto: Willemijn Kemp

Op het Noorderzon Festival gaan zondag Oekraïense vluchtelingen in gesprek met festivalbezoekers. Zaterdag is er druk gewerkt aan de voorbereidingen.

“Een groep van zestien vluchtelingen, die in Groningen, Onnen en Haren verblijven, hebben een groot deel van de dag in de keuken gestaan”, vertelt Willemijn Kemp, die als vrijwilligster erg begaan is met de vluchtelingen. “We hebben gistermiddag eerst boodschappen gedaan en daarna is men bij mij in de keuken aan de slag gegaan. Een ander deel van de groep is in een andere keuken aan het werk gegaan. Rond 19.00 uur was men klaar. Er zijn heel veel lekkernijen gemaakt, en het ziet er heerlijk uit.”

Vertellen van persoonlijke verhalen
Op Noorderzon vindt zondag een Human Library Action plaats. Van 16.00 tot 17.30 uur gaan de vluchtelingen in één op één gesprekken de dialoog aan met bezoekers van het festival. Daarbij worden persoonlijke verhalen verteld, waarbij er in sommige gevallen ook foto’s of filmpjes getoond worden. De lekkernijen worden tijdens deze gesprekken uitgedeeld. De eerste Human Library vond in juni plaats op de Grote Markt en was toen een groot succes. “Dit soort persoonlijke ontmoetingen kunnen tot hele bijzondere en helende ervaringen leiden, zowel voor de vluchtelingen als voor hun gesprekspartners. Dat hebben eerdere human library-events, in andere situaties, bewezen.”

Chinees eten
Kemp: “De groep heeft er ontzettend veel zin in, maar is ook wel een beetje zenuwachtig. Na het bakken hebben we gisteravond met de hele groep Chinees eten gehaald. Dat was ook een hele beleving, want dat kenden ze niet. Van kroepkoek en loempia’s hadden ze nog nooit gehoord.” Ook volgende week zondag vindt er een Human Library Action plaats op Noorderzon. Ook die editie vindt van 16.00 tot 17.30 uur plaats..