UMCG ontvangt grote EU-subsidie voor onderzoek naar nieuwe immuuntherapie bij kanker

nieuws
Foto: UMCG

Een internationaal onderzoeksnetwerk onder leiding van het UMCG heeft een EU-subsidie van 2,6 miljoen euro gekregen voor onderzoek naar CAR-T immuuntherapie bij kanker. Dat is een nieuwe vorm van immuuntherapie die uitbehandelde patiënten met lymfeklierkanker toch beter kan maken.

De behandeling werkt door bij de patiënt T-cellen  (een bepaald type witte bloedcellen) uit het bloed te halen. Deze cellen spelen een belangrijke rol in de afweer van het lichaam tegen kankercellen. De cellen worden in een laboratorium genetisch aangepast, door er een zogeheten CAR (Chimere Antigen Receptor) aan toe te voegen. Zo kan deze ‘verbouwde’ T-cel de kankercellen herkennen en aanvallen. Een soort africhten van het immuunsysteem, zo stelt het UMCG.

“CAR-T celtherapie is een revolutionaire vooruitgang in de oncologie”, zegt onderzoeksleider prof. Edwin Bremer van de afdeling Hematologie van het UMCG. “Bij ongeveer de helft van de patiënten met diffuus grootcellig B-cellymfoom, een vorm van lymfklierkanker, is het effectief.”

Nieuw productieproces en onderzoek naar effectiviteit

Het UMCG gaat, samen met universiteiten en biotechbedrijven, een nieuw productieproces voor de ombouw van de cellen inrichten. Voorheen werden de T-cellen van de patiënt naar de VS gestuurd, waardoor het meer dan een maand duurt voordat de behandeling kan beginnen. Het UMCG kan de cellen nu ook zelf maken en de onderzoekers willen een manier vinden waardoor ook lokale ziekenhuizen de T-Cellen om kunnen vormen tot CAR-T cellen.

Verder onderzoekt het UMCG waarom de behandeling bij de ene patiënt wel aanslaat en bij de andere niet. Op basis van deze kennis willen de onderzoekers een nieuwe generatie CAR-T cellen ontwikkelen.

Het onderzoek gaat in januari beginnen.