Rover: “NS heeft verzuimd om vorige week al aan te kondigen dat er dinsdag geen treinen rijden”

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Reizigersvereniging Rover laakt de NS haar communicatie. Volgens Rover had het vervoersbedrijf vorige week al moeten aankondigen dat er dinsdag geen treinen rijden.

“Dat er morgen in het hele land geen NS-treinen kunnen rijden had vorige week al gecommuniceerd kunnen worden”, vertelt directeur Freek Bos van Rover. “De estafettestaking treft morgen Midden-Nederland. Het treft niet alleen machinisten en conducteurs maar ook het regiecentrum van de NS bevindt zich in deze regio. Daar wordt dus morgen ook gestaakt. Het regiecentrum is essentieel in de planning en aansturing van machinisten en conducteurs in heel Nederland. Als daar gestaakt wordt kan er eigenlijk niks meer rijden. Dat is een gegeven.”

“Als je dit vroeg communiceert kunnen mensen op zoek naar een alternatief”
Bos vindt dat de NS nu te laat gereageerd heeft. “Als Rover wisten wij vorige week al dat dit ging gebeuren. Daar kon je donder op zeggen. De NS wist dat ook. Nu besluiten ze in de middag voorafgaand aan de stakingsdag dat het treinverkeer stil wordt gelegd waardoor iedereen in de gordijnen hangt. En dat is logisch. Mensen moeten naar hun werk, moeten naar school. En nu is er veel minder tijd om een alternatief te zoeken. In tegenstelling tot als je dit bijvoorbeeld vorige week al met je reizigers had gecommuniceerd.” Bos laat weten dat deze boodschap met de NS gedeeld is. “We hebben dat inmiddels gemeld via de kanalen die we met de NS hebben. We hebben het hier over de reizigers hè? Reizigers die er voor kiezen om met de NS te reizen. Je klanten moet je serieus nemen.”

CAO
Dinsdag vindt de vierde stakingsdag plaats. Waar vorige week in het Noorden en in de Randstad gestaakt werd en maandag in het noordwesten, is dinsdag het midden van het land aan de beurt. NS-medewerkers staken voor een betere cao.