Noorderzijlvest verwacht voorlopig geen watertekort, zolang IJsselmeer op peil blijft

nieuws
foto: André Huitenga

Terwijl het lage waterpeil in de Rijn mogelijk voor tekorten in de zoetwatervoorziening gaat zorgen in het westen en zuiden van Nederland, blijft het noorden voorlopig goed voorzien. Zolang het IJsselmeer op peil blijft, verwacht waterschap Noorderzijlvest voorlopig geen problemen.

Dat stelt het waterschap dinsdagmiddag in een actueel waterbeeld.

Het neerslagtekort in het werkgebied van Noorderzijlvest is lager dan het landelijk gemiddelde, ondanks de beperkte regenval van de afgelopen weken. De  neerslag wordt voor een groot deel opgenomen in de bodem en komt eigenlijk niet tot afvoer. Door de lage temperaturen van afgelopen week en bewolking is de verdamping momenteel laag.

IJsselmeerpeil daalt, maar nog geen zorgen

In Groningen wordt op dit moment water aangevoerd. Volgens het waterschap is dat normaal voor de tijd van het jaar en kan er, als dat nodig blijkt, nog meer water naar Groningen worden aangevoerd. De vraag naar water in het werkgebied van het waterschap is iets afgenomen, na de regen van afgelopen weekend. De vraag kan iets toenemen als het droog blijft.

Wel verwacht het waterschap dat het peil van het IJsselmeer de komende tijd gaat dalen. Nu zit daar nog voldoende water in. Zolang er voldoende water in het IJsselmeer blijft, houdt ook Noord-Nederland voldoende water om aan te voeren.

Drentse Aa blijft punt van zorg voor Hunze en Aa’s

Eind vorige week meldde Hunze en Aa’s, het andere waterschap binnen onze gemeente,  ook al dat het voorlopig geen problemen verwacht met deze aanvoer. Alleen het gebied rond de Drentse Aa is een zorg voor dit waterschap, omdat hier geen water kan worden aangevoerd. Hier zakten de grondwaterstanden vorige week aanzienlijk, maar nog niet beneden peil. Beregenen is hier voorlopig, net als in het overige deel van het waterschapsgebied, gewoon toegestaan.