Nabestaanden mortierongeval Mali: ‘Doofpot bij Defensie’

nieuws

Het ministerie van Defensie, de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie hebben informatie achtergehouden rond een fataal mortierongeluk in Mali, zes jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van de OVV.

Bij het ongeval in juli 2016 kwamen de 24-jarige Stadjer Kevin Roggeveld en de 26-jarige Henry Hoving uit Winschoten om het leven. Een militair uit Groningen raakte zwaar gewond. Defensie, Marechaussee en OM wisten dat het ongeluk in het Afrikaanse land te wijten was aan achterstallig onderhoud, maar brachten dat volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet naar buiten. In plaats daarvan hielden zij vast aan eigen onderzoeken, met als conclusie dat er sprake was van een fabricagefout.

Uit een rapport van de OVV uit 2017 bleek dat Defensie ernstig tekort was geschoten. Het ontstekingsmechanisme van de mortiergranaat was namelijk instabiel, en daardoor schokgevoelig. Daardoor ontplofte de granaat vroegtijdig. Volgens Defensie en de Marechaussee zou het ongeval veroorzaakt zijn door een fabricagefout. Het OM besloot daarop, de medewerkers van Defensie niet te vervolgen. Vervolgens besloot de OVV haar eigen onderzoek te heropenen. Daarbij werden de eerdere conclusies uit 2017 bevestigd.

Volgens diverse media hopen de nabestaanden van de overleden militairen dat het OM nu alsnog de verantwoordelijke medewerkers bij Defensie gaat vervolgen. Hun raadsman spreekt van een doofpot op het hoogste niveau bij Defensie. Als de verantwoordelijke mensen niet vervolgd worden, dan vragen de nabestaanden aan de Tweede Kamer, zelf onderzoek te doen.