Knuffels en kippenvel bij Human Library Action op Noorderzon

nieuws
Foto: Willemijn Kemp

De Human Library Action van Oekraïense vluchtelingen op het Noorderzon Festival is zondagmiddag een succes geworden. Bij het event gingen vluchtelingen in gesprek met bezoekers van Noorderzon.

“Het was heel mooi”, vertelt Willemijn Kemp, die als vrijwilligster erg begaan is met de vluchtelingen. “We waren met een groep van dertig Oekraïners die in Groningen, Onnen, Haren en Glimmen verblijven. In juni hadden we ook een Human Library op de Grote Markt, waar voornamelijk bewoners van het Nescio-hotel aanwezig waren, dit was dus veel breder. En er zijn hele mooie gesprekken gevoerd, er was kippenvel en er zijn knuffels uitgedeeld.”

Viool en dans
De groep was rond 14.45 uur aanwezig waarna de verhalenbibliotheek om 16.00 uur open ging. “Om de aandacht te trekken zijn we begonnen met een optreden. Twee tienermeiden hebben een act gepresenteerd waarbij de één op viool speelde en de ander een dans uitvoerde. Dit meisje haar moeder heeft een grote dansschool in Kyiv en ze verblijven nu beide in Groningen. De afgelopen dagen is er gewerkt aan een choreografie, waarbij op het laatste moment ook foto’s zijn toegevoegd. Het optreden kwam bij heel veel mensen binnen. De klanken van de viool, de dans, het zorgde voor kippenvel.”

Bekijk hieronder de dans, met beelden gemaakt door Majd Ekthiar:

Helende ervaring
Daarna vonden er gesprekken plaats. “Het waren meestal één op één gesprekken waarbij er verteld werd over de oorlog, over de belevenissen, over de vlucht naar Nederland en waarom bijvoorbeeld een man of zoon niet mee gevlucht is. Sommige gesprekken duurden wel drie kwartier. En realiseer je ook dat het voor de Oekraïners niet makkelijk is om zoiets te vertellen. Sommigen hebben ook lang getwijfeld of ze hier wel aan mee moesten doen. Maar dit soort persoonlijke ontmoetingen kunnen tot hele bijzondere en helende ervaringen leiden, zowel voor de vluchtelingen als voor hun gesprekspartners.”

Lekkernijen
Zaterdag hadden de Oekraïners lang in de keuken gestaan om lekkernijen te maken voor de festivalbezoekers. “Deze werden uitgedeeld. En eigenlijk kijken we met een goed gevoel terug op het evenement. We zijn ook heel leuk ontvangen door de organisatie van Noorderzon. Ze hebben ons begeleid, waren heel erg respectvol. Sommige bezoekers van het festival waren wat minder toegankelijk. We waren met verschillende Nederlanders aanwezig om mensen er op te wijzen dat men in gesprek kon gaan met Oekraïners. Niet alle reacties die we ontvingen waren even leuk. Dat hadden we eigenlijk niet verwacht.”

Volgende week
Volgende week zondag vindt er opnieuw een Human Library plaats op Noorderzon van 16.00 tot 17.30 uur. “De komende dagen gaan we even rustig alles laten bezinken. Zaterdag gaan we dan opnieuw aan de slag in de keuken om lekkernijen te maken. Daarbij kunnen we overigens nog wel wat hulp gebruiken in de vorm van een vrijwilliger die zijn of haar keuken beschikbaar wil stellen.

Foto: Johann van der Geest.
Foto: Johann van der Geest.
Foto: Johann van der Geest.
Foto: Johann van der Geest.