Finalisten International Martini Organ Competition Groningen maken zich op voor huzarenstukje

nieuws
Foto: Daria Vinogradova (@felesatra)

In de Martinikerk vindt zaterdagavond de finale plaats van het International Martini Organ Competition Groningen. In de finale staan twee Nederlanders.

De finale begint om 20.00 uur. Drie kandidaten, Nicola Dolci uit Italië en Leendert Verduijn en Diederik Blankesteijn uit Nederland, kunnen bij hun optreden kiezen uit werken van Scheidemann, Bach en Brahms. Een internationale jury beoordeeld de optredens. De organist die als winnaar wordt uitgroepen krijgt een bedrag van 5.000 euro en krijgt tevens uitnodigingen om concerten te komen geven op drie bekende Nederlandse orgels. Ook voor de overige finalisten liggen er geldprijzen en uitnodigingen klaar.

Het International Martini Organ Competition Groningen begon vorige week zondag. Na de eerste ronde bleven er zes kandidaten over. In de halve finale moesten zij in de Lutherse Kerk een programma spelen van Buxtehude, Hanff en Purcell. Daarnaast had deze competitieronde nog een uniek onderdeel. De organisten kregen namelijk de kans om hun talent voor ensemblespel te laten horen: zij speelden een orgelconcert samen met de strijkers van het Luthers Bach Ensemble.

Meer informatie over het IMOCG vind je op deze website.

Verslaggeefster Daniëlle Rademaker maakte afgelopen week een reportage over het evenement: