Aanslagplegers Willem Groeneveld gaan in hoger beroep

nieuws

De twee mannen die een brandbom door de deur van Sikkom-journalist Willem Groeneveld gooiden, hebben hoger beroep aangetekend tegen hun straf

Volgens het Dagblad van het Noorden vindt één van de aanslagplegers dat het tweetal niet veroordeeld had moeten worden voor ‘poging tot moord’, maar voor ‘poging tot doodslag’. De advocaat van één van de verdachten stelt dat de 32-jarige Tjeerd P. (die de aanslag pleegde met de 33-jarige Jaimy W.) slechts kort over de aanslag had nagedacht. Daardoor zou er geen sprake zijn geweest van opzet.

In de nacht van 18 op 19 augustus vorig jaar togen W. en P. op de fiets naar het huis van Groeneveld, waar zij flesjes met een brandbare vloeistof door de voordeur in het huis gooiden. De brand die ontstond, kon snel worden uitgemaakt door Groeneveld en zijn partner. De flesjes met brandbaar vloeistof waren niet kapot gebroken, waardoor de brand beperkt bleef.

Het OM eiste begin vorige maand vijf jaar cel en TBS onder voorwaarden voor Jaimy W. en Tjeerd P. Deze eis nam de rechter twee weken geleden over. Volgens de rechter hadden de twee Stadjers kunnen weten dat hun actie een gevaar op kon leveren voor de veiligheid van de bewoners. De rechtbank legde de Stadjers tbs op, omdat W. en P. verminderd toerekeningsvatbaar zijn.