Tot en met woensdag geluidsoverlast rond viaduct Paterswoldseweg door problemen met heien

Het intrillen van grote buispalen voor het nieuwe viaduct over de Paterswoldseweg is niet probleemloos verlopen. De grond is harder dan ingeschat en daarom moet Aanpak Ring-Zuid tot en met woensdag aan de slag met zwaarder materieel. Dat levert ook meer geluidsoverlast op voor de omgeving.

De planning was dat de laatste grote buispalen (met een doorsnede van 120 cm) maandagmiddag de grond in zouden gaan. Daar was aannemerscombinatie Herepoort zaterdag mee begonnen, met behulp van een grote heimachine. Gedurende het weekend bleek echter dat de bodem harder was dan voorzien, waardoor de palen met het huidige materiaal niet ver genoeg de grond in wilden.

Maandagochtend werd al duidelijk dat de werkzaamheden waarschijnlijk uit zouden lopen. Nu is duidelijk dat een zwaarder heiblok pas maandagmiddag op de bouwplaats arriveert. De verwachting is dat de werkzaamheden nu uiterlijk woensdag klaar zullen zijn.

Het zwaardere heiblok levert ook meer geluidsoverlast op voor de omgeving. Aanpak Ring-Zuid waarschuwde voor het weekend al dat het inslaan van de funderingspalen voor geluidsoverlast konden zorgen en mogelijk in een groot deel van de Stad te horen zouden zijn.

De buispalen die de grond in gaan langs de Paterswoldseweg, zijn bedoeld als fundering voor een nieuw viaduct van de zuidelijke ringweg. De noordelijke helft van dit viaduct is al klaar en de aannemerscombinatie is nu bezig met de bouw van het zuidelijke deel. De palen worden eerst ingetrild, waarna de grote heimachine in stelling wordt gebracht om de grote buispalen op de juiste diepte te brengen. Bij de bouw van het viaduct worden ook kleinere buispalen in de grond gebracht. Omdat deze minder diep de grond in hoeven, zorgen deze palen voor minder overlast.