Tönnis gaat 3.000 kilometer fietsen in Spanje om geld op te halen voor Stichting WelMobiel

nieuws
Tönnis is druk bezig met de voorbereidingen, waarbij de fiets in het vliegtuig mee gaat naar Spanje. Foto: Tönnis de Vries

Drieduizend kilometer fietsen in Spanje en Portugal om geld op te halen voor Stichting WelMobiel. Tönnis de Vries vertrekt over twaalf dagen en staat te trappelen van ongeduld.

Hoi Tönnis! Te trappelen van ongeduld …
“Haha, ja. Hoe zeggen ze dat ook al weer? Een paard die de stal ruikt. Dat gevoel. Sinds 2007 doe ik aan langeafstand fietsen. Zo ben ik al eens vanuit het noorden van de provincie naar Santiago de Compostella gefietst, en ik ben ook al eens in Madrid geweest. En nu staat er een nieuwe uitdaging te wachten. Over twaalf dagen vlieg ik naar Spanje, naar Gerona, en daar begin ik aan een fietstocht die zes weken gaat duren. Met deze tocht probeer ik ook wat losse eindjes aan elkaar vast te knopen wat tijdens eerdere reizen niet gelukt is.”

Waar moet ik dan aan denken?
“Ik wil een stukje van het Visserspad lopen in Lissabon, ik wil bij Santiago de Compostella het één en ander bekijken, ik wil een kapper in Sevilla bezoeken en ik wil met de nachttrein naar Lissabon reizen. Ik heb indertijd eens het boek Nachtzug nach Lissabon gelezen, een roman uit 2004 van Pascal Mercier, een pseudoniem van de Zwitserse schrijver en filosoof Peter Bieri. Het boek is in 2013 verfilmd, een prachtige film, en ik wil dat met eigen ogen eens bekijken. Het zijn dingen waar ik bij eerdere reizen niet aan toegekomen ben.”

Zes weken, drieduizend kilometer. Je zult heel druk zijn geweest met de voorbereiding …
“Nou, nee. Dat klinkt misschien gek, maar ik heb de afgelopen jaren geleerd om niet alles tot in detail te gaan plannen. Wat je dan krijgt is dat je dan vooral met de planning bezig bent, en helemaal geen oog meer hebt voor de omgeving. Terwijl ik het juist zo leuk vind om mij ook te laten inspireren door alles wat ik zie en wat ik tegen ga komen.”

Heb je dan helemaal niets voorbereid?
“Ik heb het in grote lijnen voorbereid. Ik weet dat ik op 1 augustus in Malaga moet zijn, want dan is mijn vriendin daar, die vervolgens ook een aantal etappes mee gaat fietsen. En ik weet dat ik op 27 augustus weer in Gerona moet zijn, want daar vertrekt mijn vliegtuig weer. In de tussentijd maak ik dus een ronde. Via Malaga ga ik naar Sevilla, naar Lissabon om via San Sebastián weer terug te fietsen naar de Frans-Spaanse grens. Dat is de reis in grote lijnen. Ik heb geen hotels geboekt, de bedoeling is dat ik in de open lucht ga slapen.”

Dat betekent dat je een tent mee gaat nemen?
“Nee. Die nam ik in het verleden wel mee, maar het zorgt voor heel veel ballast. Je weet dat het weer goed gaat zijn. De enige reden waarom je een tent mee gaat nemen is om insecten op afstand te houden. Maar dat valt ook in deze periode heel erg mee. Wel ben ik al druk aan het trainen geslagen. Ik maak momenteel tochten van tachtig of negentig kilometer per dag. Dat is een goede voorbereiding. Natuurlijk is de situatie hier niet vergelijkbaar met de hoogteverschillen daar. Maar daar maak ik mij geen zorgen over.”

Nu is dit niet zomaar een reis, want je gaat geld inzamelen voor de Stichting Welmobiel …
“Klopt. Sinds november werk ik als vrijwilliger voor deze stichting. Het is indertijd ontstaan in Vinkhuizen, waarmee men door middel van wagentjes voorziet in een hulpvraag uit de wijk. Tegenwoordig hebben ze zeven voertuigen waarmee ze mensen kunnen vervoeren, en er is één grote wens. Mensen die rolstoelgebonden zijn kunnen op dit moment niet vervoerd worden. Daar moet een speciale wagen voor aangeschaft worden die ongeveer 70.000 euro gaat kosten. En zo is het idee ontstaan om daar geld voor in te gaan zamelen.”

Betekent het dat mensen jou kunnen sponsoren?
“Klopt. Er is een crowdfundingspagina aangemaakt die je hier kunt vinden. Mensen kunnen een bedrag overmaken, maar men kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om mij per afgelegde kilometer te sponsoren. En het doel van deze actie is ook om deze stichting onder de aandacht te brengen. Ondanks dat ze al flink lang aan de weg timmeren merken we dat nog niet iedereen bekend is met de stichting. Daarnaast wil ik het sociaal isolement onder de aandacht brengen. Veel mensen worstelen daar mee, terwijl er weinig aandacht voor is.”

En dat betekent dus dat je op 27 augustus over de finish gaat?
“Haha, ja en misschien wel letterlijk. Ik weet toevallig dat de Ronde van Spanje op dat moment ook in die regionen wordt verreden. Onder andere Bilbao staat op mijn routekaart, en daar komt de Ronde van Spanje ook langs. Dus het wordt even goed plannen dat we elkaar niet in de wielen gaan rijden, haha.”

De crowdfundingspagina vind je op deze pagina.

Deel dit artikel: