Restauratie zwembadbeeld Badstratenbuurt kan beginnen: “Geldbedrag is binnen”

nieuws
Het voormalig Badhuis in de Badstratenbuurt. Foto: Benniebear - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49802812

Het geldbedrag om het zwembadbeeld van kunstenaar Sebastiaan Galis te kunnen restaureren is binnen. Dat laat de wijkvereniging Badstratenbuurt weten.

“De afgelopen periode hebben we diverse acties gehouden”, schrijft de buurtvereniging. “Met een sponsormiddag en een steunbijdrage hebben de 1.000 euro binnen die nodig is om het zwembadbeeld te kunnen restaureren.” Een deel van de restauratiesubsidie komt van de gemeente Groningen en ook woningcorporatie Nijestee heeft een flinke steunbijdrage gedaan. “We hebben de restaurateur, de firma Cor Buist, de opdracht tot restauratie gegeven. We hopen dat we het beeld ‘Vrouw met twee dolfijnen’ binnen afzienbare tijd weer in de buurt kunnen plaatsen.”

‘Vrouw met twee dolfijnen’
Het beeld is in de jaren dertig van de vorige eeuw gemaakt door kunstenaar Galis. Het kreeg een plek op het terrein voor het Badhuis, in het deel waarvoor toegang moest worden betaald. Na opening van zwembad De Papiermolen kwam het bad in de Badstratenbuurt te vervallen en werd het terrein aangekocht door tabaksfabriek Niemeyer. Het beeld werd door Niemeyer geschonken aan tuinvereniging Piccardthof, waar het door de jaren heen in verval is geraakt. In 2021 kwam het beeld terug naar de Badstratenbuurt, nadat de wijk contact had gezocht met de Piccardthof.

Statiegeldactie
De wijkvereniging is, ondanks dat het geldbedrag compleet is, nog wel op zoek naar extra financiële middelen. “Voor de plaatsing van het beeld moeten mogelijk nog extra kosten worden gemaakt. Daarom zijn we blij dat de statiegeldactie bij supermarkt Coop nog doorloopt. Bij deze actie kun je het statiegeld van je ingeleverde flessen schenken aan de restauratie waarbij de supermarkt de opbrengsten verdubbelt. Daarnaast blijft ook de steunpagina de komende tijd nog online.”