Overweeghuis zoekt zomervrijwilligers: “je moet wel stevig in je schoenen staan!”

oogochtendshow
Foto: Overweeghuis Groningen op LinkedIn.

Het Overweeghuis Groningen is op zoek naar vrijwilligers voor de zomerperiode. Mensen die zich hiervoor willen aanmelden moeten echter wel stevig in hun schoenen staan, zo vertelt Rian Wesseling.

Het Overweeghuis is een burgerinitiatief, dat vrouwen opvangt die vastlopen in de prostitutie, of slachtoffer zijn geworden van mensenhandel. Als die personen dan een nieuwe toekomst zoeken kunnen ze vaak niet meteen terecht bij een hulpinstatie, omdat ze daar op wachtlijsten komen. Dat kan wel bij het Overweeghuis. Ook biedt het Overweeghuis de mogelijkheid aan om de stress te verwerken en tot rust te komen.
Het initiatief is 3 jaar geleden gestart, in mei 2019. Er was eerst een pilotperiode en tot nu toe werden 50 vrouwen opgevangen, vertelt Wesseling, die vrijwilligerscoördinator is bij het Overweeghuis.

Pittige werkomgeving

Voor de vrijwilligers is het wel een pittige werkomgeving om in actief te zijn. De dames die hulp zoeken vormen dynamische groep met verschillende achtergronden, vertelt Wesseling. “Het Overweeghuis is erg laagdrempelig waardoor we niet altijd van tevoren weten wat er binnenkomt. Zo komt ook veel verslaving voor en dat mag ook in het huis. Er is daarom altijd tijdens werktijden een projectondersteuner vanuit het Leger des Heils bereikbaar voor vragen en in het weekenden en avonden is er een bereikbaarheidsdienst voor overleg. Daarnaast is het ook de bedoeling dat mensen altijd met zijn tweeën zijn”, aldus Wesseling.

Zomervrijwilligers gezocht

Het Overweeghuis is deze zomer op zoek naar vrijwilligers die vooral dag- en avonddiensten kunnen draaien, maar ook voor weekend- en nachtdiensten worden vrijwilligers gezocht. De vrijwilligers moeten wel mensen zijn die stevig in hun schoenen staan, die rust hebben bij zichzelf, zodat ook bij intensere situaties op de juiste manier gereageerd kan worden. Als mensen enthousiast worden in de zomerperiode en langer willen meewerken, dan zijn ze ook van harte welkom.

Het aanmelden kan via de contactinformatie die is te vinden op de website van het Overweeghuis.

Rian Wesseling was te gast in de OOG Ochtendshow, waar ze meer vertelde over het Overweeghuis en over de vrijwilligers die ze zoeken.