Iris de Graaf RUG-Alumnus van het Jaar 2022

nieuws

De Rijksuniversiteit Groningen heeft NOS-Rusland-correspondent Iris de Graaf verkozen tot Alumnus van het Jaar 2022. Dat heeft de RUG dinsdag bekendgemaakt.

‘De Russische inval in Oekraïne’, aldus de jury, ‘laat opnieuw zien hoe belangrijk het is dat er onafhankelijke journalisten zijn die de feiten kennen, duiding geven aan ontwikkelingen, het kaf van het koren kunnen scheiden en meerdere stemmen aan het woord laten. Iris de Graaf is zo’n journalist.’ Zij ontvangt haar prijs op 5 september, tijdens de opening van het Academisch Jaar.

De 31-jarige De Graaf studeerde van 2009 tot 2014 Slavische Talen en Ruslandkunde in Groningen. Daarna deed ze er de master Journalistiek. Haar scriptie ging over de verslaggeving over de MH17-ramp. Later ging bij de NOS reportages maken over de jeugdcultuur. Dankzij haar kennis van Rusland en het Russisch kwam ze terecht op de NOS-buitenlandredactie, in 2020 uitmondend in een correspondentschap in Rusland. Ze doet aan (live) verslaggeving voor televisie en radio en online platforms en schrijft achtergrondartikelen. Daarnaast is ze columnist voor onder meer het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

Sinds 2009 reikt de RUG jaarlijks de Alumnus van het Jaar-prijs uit aan een bijzondere oud-student. De prijs is zowel een uiting van waardering als van aanmoediging voor een oud-student die een bijzondere bijdrage geleverd heeft aan de maatschappij, wetenschap, sport of cultuur, een inspiratiebron is voor anderen en geldt als een belofte voor de toekomst.