Wakepark: “Blijf van andermans spullen af, deze vernieling gaat fors in de papieren lopen”

nieuws
Foto: Wake Park Groningen

Hoe groot de schade precies is, dat weet Eun Leij van Wakepark Groningen niet. Maar duidelijk is dat de vernieling van afgelopen donderdag flink in de papieren gaat lopen.

“Het gaat om een obstakel dat zestien meter lang is, waarbij door vernieling het 1.200 kilo zware frame naar de bodem van het Zilvermeer is gezakt”, vertelt Leij. “Dat frame moet er uitgehaald worden. Dus we moeten gaan bedenken hoe we dat kunnen doen. Waarschijnlijk moeten we een kraanmachine in gaan huren, want zoiets even optillen, dat gaat je niet lukken. Het inhuren van materialen, personeel en het herstel van het obstakel gaat geld kosten. Maar doordat het frame op de bodem ligt hebben we ook moeten besluiten dat we de komende dagen niet open kunnen. Je wilt niet dat mensen die hier wakeboarden zich bezeren of er achter blijven haken.”

“Ik draai voor de kosten op”
De vernieling werd donderdag rond het middaguur ontdekt. “Voor er in de avond een training plaatsvindt, doen we altijd een check van de baan. Toen een medewerker arriveerde zag hij dat een groep jeugd bezig was om het obstakel op zijn kant te krijgen. Het onderdeel van 1.200 kilo was daarbij inmiddels gezonken.” Leij baalt: “Het is niet de eerste keer dat er iets vernield wordt. De kosten verhalen op de daders is lastig omdat er geen bewijslast is. Uiteraard is de politie direct ingeschakeld, maar de jeugdigen zeggen allemaal dat ze het niet hebben gedaan, en wijzen naar elkaar. Bij zulke gevallen kan de politie niet anders dan seponeren, en dan draai ik voor de kosten op.”

“Houd een oogje in het zeil”
Leij doet een oproep: “Als je afgelopen donderdag foto’s of filmpjes hebt gemaakt waar het vandalisme te zien is, deel dit dan met met de politie of met mij. En voor de komende tijd, houd een oogje in het zeil. Als je iets niet vertrouwd, bel de politie, of neem contact op met mij. Kijk, dat is het vervelende hier aan. Ik kan niet een hek om het Zilvermeer heen zetten. Het is heel lastig om vandalisme tegen te gaan.” En Ley heeft een oproep voor de vandalen: “Stop hier mee. Welk plezier beleef je hier nu aan? Heel veel mensen die genieten van het wakeboarden kunnen nu hun hobby niet uitoefenen. En het is ook gevaarlijk. Er liggen ankers en lijnen, waarvan je niet weet hoe het onder water in elkaar is gezet. Als een obstakel op je valt, of je komt er onder, dan is dat gevaarlijk, en kun je serieus gewond raken.”