UMCG gaat medisch operatiemateriaal duurzaam recyclen

nieuws

Het UMCG gaat medische materialen, die in het operatiecentrum eenmalig gebruikt worden, recyclen. Daarvoor is er een intentieverklaring getekend met het bedrijf GreenCycl.

De bedoeling is dat de materialen niet verbrand gaan worden maar dat ze opnieuw als grondstof gebruikt gaan worden. Het gaat om blue/oranje wraps, kunststof bakjes en medische instrumenten die slechts één keer gebruikt kunnen worden. “Het materiaal wordt apart ingezameld en daarna, door de vaste afvalverwerker Renewi, naar de firma GreenCycl gebracht. GreenCycl verwerkt het materiaal, waarna het als grondstof kan dienen voor nieuwe materialen voor de medische sector”, schrijft het UMCG.

Het initiatief draagt bij aan de doelstellingen van het UMCG op het gebied van circulaire bedrijfsvoering. De bedoeling is dat er ook op andere afdelingen in het ziekenhuis samen met GreenCycl gekeken gaat worden welke medische materialen nog meer geschikt zijn om apart in te zamelen. De pilot heeft een looptijd van een jaar. GreenCycl is opgericht in een samenwerking van een chirurg, een producent van medische materialen en een afvalinzamelaar. Zij werken aan circulaire oplossingen van gebruikte medische materialen.