Uit Syrië gevluchte Yamen richt in De Hoogte wijkbedrijf op: “Iets terug doen voor de buurt”

In de wijk De Hoogte is zaterdag Wijkbedrijf en Buurtrestaurant De Verbinders geopend. Het is een initiatief van Yamen Erksousi uit Syrië en Azar Mammadov uit Azerbeidzjan.

Mammadov vluchtte in 2011 naar Nederland, Erksousi in 2015. “Sinds 2017 ben ik zelfstandig ondernemer”, vertelt Yamen. “Zo ongeveer mijn hele leven ben ik al actief als kok. Vorig jaar zomer ontstond het idee om iets terug te doen voor de samenleving. Het idee was om de participatie en de inclusie in de buurt te verbeteren. Noem het een bepaalde verantwoordelijkheid. We zien mensen die een afstand hebben tot de maatschappij, die moeilijker hun draai kunnen vinden. Al die mensen willen we helpen.”

“Gemeente reageerde heel enthousiast”
Maar met een plan alleen ben je er nog niet. “Voor mij was heel duidelijk dat ik dit samen met Azar wilde opzetten. Azar woonde vorig jaar zomer echter nog in Emmen. Afgelopen december kwam hij in Groningen wonen en toen zijn we echt stappen gaan zetten. Met ons plan, dat we De Verbinders noemen, zijn we naar de gemeente gestapt. Daar werd heel enthousiast gereageerd. Sinds april hebben we nu ons eigen wijkbedrijf en kunnen we aan de slag. We hebben een plek gekregen in een oude basisschool in de wijk.”

Tekst gaat verder onder de video

De openingshandeling van het wijkbedrijf en buurtrestaurant

Keuken en wijkbedrijf
Het plan bestaat uit een wijkbedrijf en buurtrestaurant. Tegen gereduceerde tarieven zijn buurtbewoners welkom om van de uitgebreide wereldkeuken te genieten. Erksousi en Mammadov bereiden gerechten van de Arabische keuken tot de Nederlandse keuken en van veganistisch tot barbecue specialiteiten. “Iedereen is welkom in ons buurtrestaurant, dus daarom passen we ons aan ieders smaak aan. In het wijkbedrijf nemen buurtbewoners deel aan verschillende activiteiten, zoals een leesclub, verschillende workshops en ook is er een fietsenwerkplaats. De focus ligt erop om mensen bij elkaar te brengen en om samen activiteiten uit te voeren. Zo brengen we de buurtbewoners met elkaar in contact en doen ze meteen nieuwe vaardigheden op.”

“Komende tijd verder uitbreiden”
De officiële opening vond zaterdagmiddag plaats. “Ik had niet verwacht dat het zo druk zou worden. Verschillende organisaties waren aanwezig, de gemeente Groningen, maar ook heel veel mensen uit de wijk. De openingshandeling bestond uit het doorknippen van een lint.” Het project is ook nog niet klaar. “We willen dit de komende tijd verder uitbreiden om nog meer organisaties, buurtinitiatieven en mensen met elkaar in contact te brengen.”

Het wijkbedrijf en buurtrestaurant is dagelijks geopend en is te vinden aan de Van Oldenbarneveltlaan 6. Wanneer men langs wil komen wordt het wel op prijs gesteld dat er gereserveerd wordt. Meer informatie over het initiatief is te vinden op deze website.